itulah ibarat masakan saya hari ini ...
assalamualaikum ... dah petang Ahad dah ni - cepat je masa berlalu - lusa kertas terakhir PMR then anak dara saya merdeka .... ye ke? hehehehhe ... tau la dia mama ada list panjang tuk dia ....;-)
anyway - aktiviti cuti hujung minggu sebegini sejak kebelakangan ni hanya berpusat di rumah aje - tak kemana2 tak keluar jalan ke apa - budak2 dah sibuk mentelaah utk final exam .... kita pun duk diam je la di dapur nun ke - fikir what's next menu ... so, hari ni 'BRUNCH' jugak .... rasanya saya lebih selesa begini sejak akhir2 ni sebab satunya - anak2 dah malas nak makan nasi - tenguk lauk ikan, si kecik 2 e___ tu lari ke depan menjerit tak nak makan .... adehhhhh ... bikin gelegak jgk hati maknya - dah penat2 masak kan... senang citer - saya pelbagaikan menu dari nasi ke mee ke bihun ke pasta ke kek...? errrrr... kek tak leh jadi makanan ruji alternative - hehehe
nak jadi cerita masakan harini - kelmarin blogwalking ke laman rakan2 blogger sumber inspirasi - singgah di laman Cik MAT GEBU di sini dia menjamu MI KARI buat teman2 blogger nya datang bertandang ke rumah - so, datang le idea nak masak mee kari jugak lagipun dah lama tak pekena mi kari - selalunya kami ber'mee kari' kat Ipoh ini ada 3 tempat 1. Mee Kari Telekom ( dah pindah ke premis p'niagaan kat Medan Kidd ), 2. Mee Kari Mat Jasak di Greentown Mall dan 3. Mee Kari Kak Yah - di Jln Jelapang sana ...
kali ni saya buat special dari biasa ( sikit je ) sebab En Suami ada di rumah 'lama' sikit - :-)
saya temukan ayam dan ketam dalam periuk sebagai rencah utamanya - aduhhhhhhh...sedap ler - manis, masin, masam kuah semua cukuppppp .... ( bukan angkat bakul ya ) - anak2 yang besar bertambah2 makan hingga kena pesan yang Babahnya tak makan lagi .....
..ketam & ayam - so sweet combination .... |
...jemput ... |
resepi saya pun ikut hati je mungkin bahan2nya sama dgn anda juga .... well, standard resepi-kan, bahan asas menumis semua sama then terpulang kita nak bubuh apa sebagai penambah perisa. sini saya masukkan isi dan bahagian tulang ayam, ketam ( tak perlu besar - kecik pun ok sbb nak tambah perisa kuah je ) dan ikan bilis.
hiasan makan bersamanya saya guna taugeh, sawi bunga, tofuu goreng, bawang goreng, daun sup daun bawang .... itu saja resepi sempoi saya
sila lah .... ( hmmmm... saya pekena 2 mangkuk penuh jgk - tewas lagi dgn godaan masakan sendiri ...huaaaa gomok le cam gini .... )
No comments:
Post a Comment