Followers

Sunday, March 30, 2014

Naked Pavlova Rainbow Cake

Assalamualaikum ...


... sudah dinihari
... badan kepenatan
... mata kengantukan
... namum otak belum beri signal utk berhenti

... coretkan sesuatu
... kongsikan sesuatu
... apalagi yang kutahu
... untuk dikongsi coret gitu-gitu


... nah ... ini saja yang ku ada
... untuk menutup malam yang reda
... buat mengisi blog journal asyik tertunda
... kek pelangi 3 warna bersama pavlovanya

.... silakan tuan hamba -

Naked - Pavlova Rainbow Cake

.... maafkan aku merapu cuma 
di dinihari yang buat ku terkesima ...
melihat kelazatan rupa....
ahhh - pembikinnya - ada2 saja mau angkat bakul sendiri adanya .....
*__^





Thursday, March 27, 2014

Oopsie Bread

Assalamualaikum ...


... have you heard of this bread - Oopsie Bread ( quiet known to Atkiners )... trust me ... so so sedappp ... but provided if you know how to make it *__^

... saya diperkenalkan dgn 'roti' ini bila salah seorang kawan dan juga repeat customer saya meminta saya utk membuatnya kerana dia sedang mengamalkan diet 'ATKINS' ... apa itu diet Atkins .. errr - sila google for now ya cos' akak tak sempat nak bercerita lebih panjang di sini ... hehhehe .. soweyyy ...

... jom layan gambarnya - sebelum tu ... i have to remind myself ...whatever new recipes i was asked to do ... kindly do the research first ...... pleaseeee ... jangan harap sangat resepi dari blog orang kita yang diadaptasi dari website omputih sebab ... disaster i tell you..!!  esp. kalau you ikut bulat2 resepinya ... well, so sad  to say ... i was very disappointed recently ... becos' of this Oopsie Bread yang tak menjadi lansung bila 1st time membuatnya dan saya kerugian 300gm cream cheese dan 9 biji telur AA ..! ... tak pe la - lesson to be learned ... bila second time my friend repeat order ( alhamdulillah - Juli masih percaya pada saya ) .. it turned perfecto..! Juli kata ... Kak Aza .... best gilerrrr .... ( petikan dari wassapnya ) ...







This is my version of the recipe

3 large eggs
100gm cream cheese ( Tatura/Phil )
1/2 tspn baking powder ( optional )
1/8 tspn cream of tartar ( optional )
1/2 tspn vanilla essence / pandan essence


Separate the eggs, with the egg whites in one bowl and the egg yolks in another.
Whip the egg whites together with the salt until very stiff. You should be able to turn the bowl over without the egg whites moving.
Mix the egg yolks and the cream cheese well. If you choose, 1tsp of cream of tarter or baking powder (this makes the Oopsie more bread-like).
Gently fold the egg whites into the egg yolk mix – try to keep the air in the egg whites.
Put 6 large or 8 smaller oopsies on a baking tray.
Bake in the middle of the oven at 150° C (300° F) for about 25 minutes – until they turn golden.

You can eat Oopsies as bread or use them as a bun for a hotdog or hamburger. You can also put different kinds of seeds on them before baking them, for instance poppy, sesame or sunflower seeds.

Nutritional Facts

Serving size – 19.7g
Calories – 43          (calories from fat – 33)
Total fat – 3.7g
Saturated fat – 1.9g
Cholesterol – 61mg
Sodium – 63mg
Total Carbohydrates – 0.3g
Sugars – 0.1g
Protein – 2.1g

Infos credit to HERE : http://charlyolivia.com/2013/08/28/oopsie-bread-recipe-gluten-free-and-carb-free/

hAPPy baKING .... *__^



... macam dah jumpa tapi tetap misteri lagi - #MH370

Assalamualaikum ...


... sambungan dari Misteri Kehilangan pesawat MAS MH370 ... masuk hari ke-17 SAR, baru misteri terjawab tapi tetap tergantung jalan ceritanya ...

Pengumuman Penerbangan MH370 Berakhir Di Lautan Hindi
  

credit : Google


...berat mata memandang - berat lagi bahu memikul .... :-(

                         

                      

 

credit kepada yang berkenaan atas gambar2 di atas - Google search on  "pengumuman Dato seri najib on mh370" - images


Buat keluarga, sanak saudara dan rakan taulan kepada penumpang-penumpang MH370 terutama yang beragama Islam ... hanya sabar dan redha dengan ketentuan Allah Azzawajalla yang dapat diucapkan biarpun ini belum cukup untuk meredakan perasaan sayu dan pilu di atas kehilangan insan-insan tersayang....

                                       

... Amin ....


Minescraft Cake

Assalamualaikum ...


Selamat pagi Khamis 27.03.2014 semua ... banyak entry tertunggak yang menyimpan seribu cerita suka dan duka sejak kebelakangan ini - jika tidak dirakamkan atau disimpan dlam bentuk penulisan - cerita2 tersebut mungkin akan lenyap begitu sahaja kerana maklum ... ingatan atau memory manusia ni ada hadnya ... kannnn

... seperti biasa cerita kek la dulu ... tempahan kek harijadi dari sahabat yang sering membuat tempahan dari SSC ... terimakasih @Maksu Lat ...



Chocolate Moist Cheese Cake

... diminta utk membuat kek bertema game Minescraft ... ini yang terdaya dan termampu dizahirkan ....

sebenarnya 2 biji kek yang ditempah - satu lagi kek bertema Autobots - Transformers ... Edible Image sahaja ....


Strawberry Layer Cake
...Terima kasih sekali lagi ....


Tuesday, March 18, 2014

Pecan Butterscotch & Butter Marble Cheese

Assalamualaikum ...


... hari Jumaat yang lalu, 14.03.2014 - 2 orang sahabat baik dunia akhhirat dari KL turun ke Ipoh ... ada hal keluarga, seperti biasa Hajjah Elia kalau mai Ipoh mesti ada pesanan dari anak2nya ... nak kan kek auntie Aza ... so, mamanya order kek Pecan Butterscotch .... tertunai hajat sudaaa ... alang2 dah HajjaH Elia dan Mak Nolie turun ... ada lah saya sediakan sedikit buah tangan utk dibawa pulang ke KL nanti ... esp. Mak Nolie ... sahabat yang menderita sakit cancer paru-paru tahap 4 tapi semangatnya MASYAALLAH.... tersangatlah hebat..! Bayangkan hingga ke saat ini sudah menjalani rawatan kemoterapi sebanyak 26 kali..! Nolie disahkan menghidap kanser paru-paru sekitar tahun 2011/2012 kalau tak silap .... SUBHANALLAH ... ALLAH YG BERKUASA ... DIA YANG MENGHIDUPKAN DAN DIA JUGA YANG MEMATIKAN ....

Norlie bersama Yuslina

Pecan Butterscotch - Hjh. Elia

Butter Marble Cheese Cake & Pecan Butterscotch - utk Sahabat(s)

Sahabat Dunia Akhirat - Hjh Elia, Me, Shima, Norlie & Yuslina

** kenangan mengusik jiwa **



Doorgift Chocolate Moist & Muffins

Assalamualaikum ...


.... sekarang ni - apa saja perkara baik dalam hidup kita... kita nak sambut kannnn ... kenduri kahwin, majlis bertunang, kenduri aqiqah - cukur jambul - naik buai, khatam Quran,masuk rumah baru, kenduri  kesyukuran - naik pangkat, gaji baru, sambung belajar oversea, tukar keta baru ... dapat bini baru pun ada! .... panjang kata - segala yang baik pada kita - wajib sambutlah ... hatta kenduri tahlil sekalipun ... ceritanya - semua majlis2 di atas, trend sekarang nak ber'doorgift' a.k.a. buah tangan ... untuk menyatakan terimakasih si tuan rumah di atas kehadiran para tetamu ... kannnn ...


..... errrr - terpanjang lak muqadimmah .. nak cerite cuma SS&C ada menyediakan buah tangan untuk tempahan sebarang majlis anda .... -_* ....

..... murah - murah saja ...


 Simply Chocolate' in A Cup

'Simply Choc in A Cup' hanya RM1.50/pcs
Tempahan Minimum : 20pcs
Tempahan melebihi 50pcs = RM1.30/pcs


 Muffin Vanilla and other flavors like Blueberry/Strawberry/Pandan/Choc Chip
 
Doorgift Muffins

Min order : 30pcs
Max order : 700pcs
Packaging :-
BERMULA 01 APRIL 2015
without packaging : RM1.00/pc
simple packaging with plastik wrapper : RM1.10/pc RM1.20/pc
packaging with dome plastic container : RM1.40/pc RM1.50/pc
packaging with dome container + rose (wafer) : RM1.70/pc RM2.00/pc

** Chocolate Chip Muffin = RM1.30/pc without packaging ** 
** semua cup jenis contoh di bawah ** standard size 'M'
** paperliner cup = 80sen sebiji



contact : 012-5745187, location : Ipoh, Perak. TQ

Tuesday, March 11, 2014

..... tragedi MH370 - Pulanglah ....

Assalamualaikum ...


Dah masuk hari ke-3.... masih lagi tiada kata sahih ke atas petunjuk-petunjuk  yang diperolehi menjurus kepada penemuan pesawat MH370 dari pihak yang bertanggungjawab ke atas operasi mencari dan menyelamat pesawat MAS tersebut ... sejak berita kehilangannya di ketahui umum awal pagi Ahad Sabtu.. perut terasa kecut dan hati berasa cemas ... memang tak terlintas akan terjadi kepada kita .... pesawat kita... walaupun kekadang hati ni macam 'nakal' terfikirkan macamana yek kalau kapalterbang tiba2 jatuh atas rumah ... erkkk .... bumbung rumah mak mertua saya adalah laluan kapalterbang yang mendarat ke lapanganterbang Ipoh - lapangan terbang Sultan Azlan Shah ... so, bila pesawat lalu je kalau kebetulan kita di bawah laluannya boleh terasa angin kuat menyapa selepas ia berlalu utk mendarat dan ...kedudukannya kira rendah la jugak ...   

... jadi macam boleh bayang dengan tidak akan keadaan penumpang2 dan anak2 kapal di dalam kapalterbang tersebut ... sekiranya mereka benar2 mengalami sangat2 kecemasan itu ... sehingga kini dah berpuluh-puluh yang saya baca di media maya macam2 teori yang keluar, macam2 teori yang direka berkenaan pesawat malang tersebut yang sehingga kini masih lagi misteri akan kehilangannya ... jejaknya hanya dapat dirakam sekitar lebih kurang 2 jam selepas berlepasnya dari pengkalan KLIA ke ruangan angkasa menuju ke destinasi Beijing, China ...


....bila saya google search dgn menaip 'MH370'.... tengok la apa yang keluar..... saya C & P di bawah ni

About 9,060,000 results (0.19 seconds) 

Search Results

  1. News for mh370

    1. The Guardian ‎- 30 minutes ago
      A relative of a passenger on board the missing Malaysia Airlines flight MH370 waits for news in Beijing on Monday. Photograph: STR/AFP/Getty ...
  2. BBC News - Malaysia Airlines: What we know about flight MH370

    www.bbc.co.uk/news/world-asia-26503141
    2 hours ago - Mystery shrouds the fate of Malaysia Airlines flight MH370, which has disappeared with 239 passengers and crew en route to Beijing.
  3. We still don't know what happened to flight MH370 - USA Today

    www.usatoday.com/story/news/world/2014/03/.../6247113/
    USA Today
    4 hours ago - The fate of the missing Malaysian Airlines jet believed to have crashed off the coast of Vietnam almost three days ago with 239 people aboard ...
  4. Malaysia Airlines Flight MH370 mystery: Jet's door may have been ...

    www.foxnews.com/.../malaysia-airlines-loses-contact-...
    Fox News Channel
    8 hours ago - Vietnamese aircraft spotted what they suspected was one of the doors belonging to the ill-fated Malaysia Airlines Flight MH370 on Sunday, as ...
  5. The unanswered questions: What happened to Malaysia Airlines ...

    www.news.com.au/...mh370/sto...
    News Corp Australia
    8 hours ago
    The fate of Malaysia Airlines flight MH370 is still unknown and the search continues. The WSJ's Jake Maxwell ...
  6. Malaysia Airlines flight MH370: Investigation underway into five ...

    www.abc.net.au/...mh370.../531087...
    Australian Broadcasting Corporation
    2 hours ago - Five people who failed to board the ill-fated Malaysia Airlines flight MH370 are being investigated, as searchers scour the ocean for any sign of ...
  7. MH370 Flight Incident | Malaysia Airlines

    www.malaysiaairlines.com/my/en/site/dark-site.html
    Malaysia Airlines
    It has been more than 48 hours since we lost contact with our flight MH370 from Kuala Lumpur to Beijing. Despite not being able to establish any positive ...
  8. No wreckage of Malaysia flight MH370 found, says airline

    www.smh.com.au/.../n...
    The Sydney Morning Herald
    4 hours ago
    Oil spills on the surface of the water off the southern seas of Vietnam possibly related to missing Malaysia Airlines ...
  9. The Biggest Mysteries of Missing Malaysian Flight MH370 - ABC News

    abcnews.go.com › International
    ABC News
    20 hours ago - As the search continues for Malaysian Airlines flight MH370, more questions than answers remain about the how the Boeing 777 jetliner could ...
  10. Flight MH370: possible mid-air disintegration, unconfirmed object ...

    www.euronews.com › News
    Euronews
    11 hours ago - Preliminary investigations into the whereabouts of flight MH370 are said to be narrowing on the possibility of a mid-air disintegration.

SATU DUNIA MEMBERI TUMPUAN KEPADA NEGARA KITA KHUSUSNYA TENTANG MISTERI KEHILANGAN PESAWAT BOEING 777 MAS MH370 ...

...satu Malaya pun dah tahu mengenainya dan banyak sumber-sumber maklumat yang senang kita perolehi untuk mengetahui perkembangan terkini pesawat tersebut ... namun permintaan saya ...

... dalam kita berdepan dengan situasi genting macam ni jangan kita menambah lagi derita aka 'rubbing salt to the would' kata orang jawa kepada ahli2 keluarga sanak saudara yang terlibat di dalam penerbangan pesawat MAS MH370 .... tak perlu untuk menyalahi sesiapa di dalam hal ini hatta 'human error' sekalipun ... bila ALLAH SWT telah menetapkan Qada dan Qadarnya ke atas mereka2 yang terlibat ...

... selepas solat Maghrib tadi saya berdoa utk kesejahteraan penumpang-penumpang pesawat MH370 ... sekiranya mereka masih ada berlegar-legar mencari arah pulang ... permudahkanlah laluan pulang mereka ... terangilah jalan pulang mereka ... kaum keluarga, sanak saudara, rakan taulan dan seluruh rakyat menunggu kepulangan mereka .... kemudian saya meneruskan dgn membaca Al_Quran surah Hud Juzuk ke 11 sehingga saya sampai ke ayat 6 yang bermaksud ....

.... Dan tiadalah sesuatupun dari makhluk-makhluk yang bergerak di bumi melainkan Allah jualah yang menanggung rezekinya dan mengetahui tempat kediamannya dan tempat ia disimpan. Semuanya itu tersurat di dalam Kitab (Lauh mahfuz) yang nyata (kepada malaikat-malaikat yang berkenaan).
(Hud 11:6) | ....


                                                         


... wajah-wajah hiba, wajah-wajah duka, wajah-wah pilu, wajah-wajah risau, wajah-wajah 'concern', wajah-wajah bertanggungjawab, wajah-wajah kita yang mengambil berat ... Allahuakhbar ...


           SUMBER : GOOGLE


..... pulanglah MH370 .... pulanglah .... kuatkan semangat mencari jalan pulang ... di lautan sana bukan tempat mu yang terakhir jika tidak diizinkanNYA .... pulanglah kepangkuan kami yang bagai bertahun rasanya menanggung hiba dan rindu semenjak kepermegianmu ... bukan kalian sudah berjanji untuk pulang
..... Allahuakhbar ... jika ini suratanMU... janjiMU pula utk mereka pergi tanpa kembali lagi .... hanya redha yang dapat kami ungkapkan .... hanya pasrah yang dapat kami leraikan akan hati yang hiba ini .... namun.... ini hanyalah jalan terakhir saja.... selagi kepulanganmu belum di depan mata, selagi tandamu belum berjumpa, selagi ada  harapan di dada ... selagi itu DOA KAMI UNTUK MU MH370 tidak bernoktah....

.... Ya ALLAH ... bantulah kami yang lemah ini ... sesungguhnya HANYA KAU SAHAJA YANG MAHA BERKUASA ke atas penguasaan di langit dan di bumi dan alam semesta.... bantulah kami, tunjukki kami, lapangkan pemikiran kami untuk menemui kembali kekasih-kekasih hati kami .... aminnnnnnn yarabbul a'lamin ...

 

".... we pray for the best and (we prepare for the worst, else well ...)"


Saturday, March 8, 2014

Kek Buah Kukus @ Steamed Fruit Cake

Assalamualaikum ...


..... Kek Buah tempahan jiran saya sudah selamat diambil petang tadi - alhamdulillah .... 4 jam juga lah menunggu habis pantang mengukus ... memang nampak sangat texture keknya yang super moist :-) ...





Berat Kek : 1.0kg++



Timakasih Kak Ilah ....



Cupcake Hantaran Fondant

Cupcake Hantaran Fondant