today, just like any other weekdays - mama busy all the time. Pepagi lepas duty hantar anak2 ke sekolah - bersihkan tempat/kandang arnab - dorang ni kuat makan and kuat membuang - dah tak larat rasanya dah membela, ada lima ekor semuanya - 2 generasi terawal je yang bertahan hidup - yang lelainnya - beranak2 mati, beranak2 mati...:-( arnab tak tahu menjaga anak2 mereka unlike kucing .... saya pun tak berapa nak semangat menjaganya sbb agak geli sikit tengok anak2nya ...
Farid & Comel |
Si Comel ber'posing' |
sambung citer .... dalam menunggu masa utk mengambil anak dara abih periksa PMR hari ke-3, saya sempat la membuat TIRAMISU in a CUP ( for the 3rd time this week...;-) wink wink....) - yang batch ini untuk dihantar ke Cikgu Anis utk jualan runcit di kalangan rakan2 dia di sekolah ... ada gak $$ masuk ...:-)
...gambar-gambarnya dalam slot .. Part II - tunggu yek ...
ehhh...ada citer makan lagi ( kan saya kata hari yang memenatkan...) -
saya ni penggemar cucur yang tegar - tak kira apa cucur pun asalkan goreng yang ber'batter' tu - suka sangat dan yang paling kerap saya buat adalah cucur udang .... kalau takat resepi yang selalu2 tu - dah jenuh so .. saya ber'experiment' la tengahari tadi ( sempat lagi tu dalam kelam kabut memasak tengahari, buat tiramisu lagi - i love to
check this out ...
...saya menggunakan TOFUU (hancur) sebagai tambahan kepada adunan tepung ..
Resepinya ( agak2 je ... seperti biasa masakan macam ni jarang bersukatan ) tapi saya gunakan
- 1 cawan Tepung Gandum
- 1/2 cawan Tepung Kek
- 2 keping TOFUU keras ( dihancurkan )
- 1/2 mangkuk kecil udang putih kecil
- 50 sen taugeh
- 30 sen daun bawang
- bawang kecil
- cili merah
- garam ikut rasa
- air secukupnya
- minyak untuk menggoreng
Surprisingly - cucur udang ni bila dah sejuk pun masih lembut di dalamnya - bagi saya penggunaan kombinasi tepung gandum dan tepung kek membuatkan adunan lembut dan ringan dan TOFUU menambahkan 'moist' pada cucur udang itu ...
cuma berhati2 sikit bila menggoreng kerana minyak merecik2 sbb TOFUU yang menyimpan air .. perit gak tangan bila kerap terkena percikkan minyak panas......:-)
So - selamat mencuba..
Assalamualaikum.
ReplyDeleteTerima kasih sudi bertandang ke link akak.
sedapnya cucur.
rajin Rin masak macam2.
W'salam .....:-)
ReplyDeletetengah rajin boleh ler masak macam2 ... hehheehe...
Kat rumah ni sama jua Aza/Rin/Na....kalau main dengan kucing...bukan main suka depa. Tapi bak bersihkan pooo poo tu...kita juga. Kak jun pun tak nak suruh maid sebab nanti depa rasa terbeban pulak, langsung tak nak kerja sini lagi. Itu memang payah tu..
ReplyDeleteitu la pun kak Jun, rin pun tak harap gak dorang cucikan nanti merata2 peginya poo2 kucing tu - tak ke haru kena wat 2 kali kerja ....:-)
ReplyDelete