Followers

Tuesday, July 28, 2015

17 Ramadhan 1436H, MAK pergi jua

Assalamualaikum ...


Ya Allah ... last post kat blog ni pada 7 Ramadhan, 17 Ramadhan - Mak dijemput Ilahi .... no words to describe :-(  and i don't know where to begin to share the sorrow or at least to ease my chest ... tears will never stop from falling each time i think of Mak ....

Alhamdulillah Mak pergi dengan senang - i stopped here that day coz' i couldn't write further... now, 1.19am 28 July 2015 i try to continue to write something ....

Ya ... mak pergi dengan tenang walaupun 4-5 hari sebelum pemergiannya mak dah tak da responds melainkan bernafas melalui mulut dan kekadang kedengaran cuba menuturkan sesuatu tapi tak dapat sangat nak tangkap patah percakapannya ... :-( namun alhamdulillah bila diajar mengucap mak boleh mengikutnya ..

stopped again - to be continued

Takpe lah ... semuanya telah selamat berjalan lancar semasa pengebumian mak - sepanjang seminggu mak sakit dan nampak nazak - kami semua adik-beradik dah balik berkumpul di rumah ...yang jauh dari Kuantan - KL - Parit Buntar dan yang dekat Ipoh ... semua berkumpul sama-sama menjaga mak dan bapak ... rumah kelihatan riuh semasa berbuka puasa ... mungkin saat-saat ini yang mak harapkan ... anak-anak berkumpul berpuasa berbuka dan bersahur sama-sama - ramai2 ... pada masa ini kami dah mula hebahkan pada saudara mara tentang kesihatan mak yang membimbangkan dan seperti tiada punya masa yang panjang lagi ... memang rumah tak henti-henti saudara mara sahabat handai datang berkunjug melawat mak ... ada kumpulan2 membacakan yassin dan menghadiahkan yassin buat mak ...

Adik-adik yg kebanyakkannya warga pendidik balik berkumpul membawa anak2 masing2 - terpaksa skip classes semuanya ... ambil cuti kecemasan semuanya. 

hurmmm ... panjang kronologi kisah detik2 pilu kehilangan Mak ni cuma tak mampu nak diceritakan secara terperinci sbb ianya hanya mengembalikan saat2 sedih pilu melihat perlahan2 Mak mengambil nafas2nya yang terakhir sehinggalah Mak terus senyap diam kaku dan tiada lagi pergerakan mulutnya mengambil nafas ... Allahhhh .... saya menahan diri dari meraung sebab dah dipesan sabar..sabar..sabar ....

17 Ramadhan 1436H bersamaan sambutan Nuzul Quran, 4 Julai 2015 pada pukul 2.58pm Mak pergi buat selama-lamanya - kembali kepada sang Pencipta Rabul A'lamin dengan tenang .. Al-Fatihah

Sambutan Raya yang lepas ni - semua berkumpul kembali ke rumah keluarga beraya bersama Bapak ... rayanya tetap sama cuma suasananya saja berbeza ketiadaan Mak ... kalau tak pagi2 raya mak la yang paling sibuk ... malam raya lagi dah start memasak... mak signature dish tiapkali hariraya adalah Pulut Jagungnya...memang superb!! ayam rendangnya pun sedap sangat...

...hurmm nanti2 lah sambung citer - jom belanja gambar2 raya dulu .... errr tunggu jugak la ya ...


























Wednesday, June 24, 2015

Kek Harijadi Frozen lagi

ssalamualaikum ...


Ramadhan Kareem semua, harini dah 7 Ramadhan 1436H cepatkan masa berlalu, sedar2 dah kelam - kabut nak bersiap menyambut Aidil Fitri pula...akan meriah ke sambutannya? Allah je Maha Mengetahui ..kesihatan mak semakin membimbangkan, sudah terlalu kurus dan tak berdaya - 'bed ridden', setiap hari saya berulang-alik pepagi ke rumah orangtua menjaga mereka sementara adik saya keluar bekerja. Mudah-mudahan Allah permudahkan - no complain ...

anyway, saya hanya rajin ke FB jer .. apa2 tempahan update kat sana jer ... so, harini baru rasa kerajinan nak update tempahan2 yang berminggu2 sudah di sini ...


antara tempahan2 tersebut ;-



Kek Harijadi Cokelat Moist Tema Frozen, ordered by Ms Daphne for her anak angkat MEGAN, TQ 


        


Kek Pecan Butterscotch adik sepupu saya - Syabil Arfa

Cupcake Red Velvet sebagai hantaran, tempahan Cikgu Zubaidah

 TQVM uols ....





Popular Posts @ KONGSI RESEPI