... cook & bake with passion and love. it's a journey of home-cooked delicacies ...

Tempat Operasi

Simply Sweet & Cheezy beroperasi di IPOH, PERAK
- harap maklum, terima kasih.
Kepada mereka-mereka yang pernah menghubungi SSC dari luar daerah untuk pelbagai pertanyaan tempahan, saya mengucapkan ribuan terima kasih di atas perhatian anda.

Followers

Thursday, August 21, 2014

Happily Ever After .....Mira & Hadi


Assalamualaikum ...


CERITA 4 - Semoga berkekalan bahagia hingga ke Syurga ....


Credit :

Digital Optical Photography Element - DOPE



Akad Nikah : 5 Syawal 1435H
Venue           : Masjid Pengkalan Pegoh

 ..... "Aku Terima Nikahnya - Amirah Kamaliah Binti Abdul Wahid dengan mas kahwinnya RM1,110.00 tunaiiiii....."

.... debaran menunggu saat diijab qabulkan oleh bapanya sendiri
 - Amirah Kamaliah bt. Hj. Abdul Wahid ...

... sama-sama menunggu bersama kaum keluarga sanak saudara 

.... saat keramat itu sedang berlansung .....

..... moga kekal hingga akhir hayat - aminnn .....

Majlis Resepsi : 6 Syawal 1435H, Pihak Perempuan
Venue :  Dewan Bulan Sabit Merah, Taman Ipoh.

.... ready to cut cake ...

... sweet & lovely newly wed ...

.... with cake decorator - hehehehe ...

Fondant Cake - Color theme Turquoise by SSC

 .... bridegroom choice - Butterscotch Cake rich with chocolate..! SSC

..... errrmmmm - sedapppnyaaa...! What a matching colors 

Majlis Resepsi : 7 Syawal 1435H, Pihak Lelaki
Venue :  Perkarangan Sekolah Agama


... Pink & Grey Theme - Sweet & Lovely

.... family

.... with cousins
  

... lovely & sweet Mira

MIRA & HADI .... doa kami semua agar kalian berdua selamat menjalani hidup berumahtangga berdua, hiduplah dengan rukun dan damai, saling sayang menyayangi, hormat menghormati, bertolak ansur, tolong menolong - semoga kekal berbahagia hingga ke Jannah ... ameennnn ....

  
         ~~~ THE END ~~~ 


Monday, August 18, 2014

...sambungan cerita Raya 2014

Assalamualaikum ...


:-) ... baru ada mood nak sambung citer Raya ( itu pun dalam keterpaksaan ... well ... ) - ermmm ..... let the pictures tell the story ok ... mood menaip story dah ke laut ... 

... rezeki lagi tahun ni dapat beraya malam raya di rumah ayahandabonda di Teratak Hj. Shukor & Hajjah Napisah @Kg. Tersusun Tasek, Ipoh.

CERITA 1 -  di pagi Raya 1 Syawal 1435H/2014M

Mak & Bapak - Mama Babah 
Mama Babah
Azrin - 1st
Ira - @2nd
Farid - 3rd
Fiqah - 4th
... blessing
.... till Jannah
Sister Cikgu Anis & Iman
... with cousins
CERITA 2 - beraya ....@ aunty & uncle house


uncle - Pak Ed's smiling away - beraya @his home
...baby Adam Darwish - 1st time collect duit raya ...!
.... selfie - chakkk...! with Adam & Safiuddin - nephews
.... cousin's family
... sister Cikgu Aliza - giving away angpow aka duit raya
... kids loaded with duit raya ..!
... younger Bro, Dr. Sam - "salam ... dulu"
.. me the housewife@lil baker - bagi gak duit raya - rezeki
 exchanging notes or rather duit raya collection among them
Pak Long's turn ....


CERITA 3 - Celebrate Amir Rusyaidi's Birthday on 6th Syawal ....

..... rich in chocolates - Moist Choc Cake
... " sing me a birthday song lah ..."
... lets cut the cake..!


CERITA 4 - Amira & Hadi - Big Day ..... to be continued in the next entry ........ TQ!



Sunday, August 10, 2014

...selamat hari raya 2014

Assalamualaikum ...


...aduhaiiiii dah nak masuk 1/2 bulan Syawal baru nak ucap Selamat Hari Raya Eidul Fitri 2014 kat pengunjung2 semua ... sorii laa ... very the busy - i tell you ...! blog pun dah lebih sebulan tak update story ... sepanjang bulan Ramadan bz dgn tempahan biskut raya dan hal-hal ibadah semua ... mmg takda masa lansung nak update citer apalagi nak kongsi-kongsi resepi berbuka puasa .... 1st week of Ramadan jer masak sendiri .. the rest ... akak terpaksa membeli sahaja ... alhamdulillah - habis juga makanan ... maklum la beli sesikit pada penjual yang biasa kita beli ... lagipun dah tinggal ber4 jer berbuka tahun ini ... 2 orang yang besar mereka di kolej masing-masing ... memang terasa kurang meriah ... gitu la kehidupan - anak2 semakin membesar dan sampai masanya mereka akan pergi bawa haluan masing-masing juga ...

.... nanti-nanti la disambung cerita dengan gambar-gambar kemeriahan dalam kesederhanaan Syawal 1435H begitu juga dengan Majlis Perkahwinan Mira ( adik sepupu saya ) & Hadi pada 5-7 Syawal yang lalu ...




.... intro sikit ...


Tuesday, June 24, 2014

Biskut Raya 2014

Assalamualaikum ...


Pemberitahuan :-

Tempahan untuk Biskut Raya 2014 oleh Simply Sweet & Cheezy @Syaza 'lil Kitchen masih lagi diterima dan dibuka sehingga 07.07.2014 ... so, hurry up grab the opportunity to order from us ... they are 'inshaaAllah' made to satisfy your craving over butter cookies during up coming festive season .. TQ


Semua berharga RM23.00 sebekas + 50biji
untuk tempahan via text/whatsapp @012-5745187
(**do not email ya)
Lokasi : IPOH PERAK








Pecan Butterscotch Cake

Assalamualaikum ...


...yup, they never had enough of this cake ... they just loved it - alhamdulillah .. Pecan Butterscotch Cake for Happy Retirement / Selamat Bersara celebration @KTM Batu Gajah ... TQ Master Abdul Wahid Abu Shahid for the order ....
















...#1 most repeated cake ...!



Walnut Butterscotch Cake

Assalamualaikum ...


..... since stock pecan dah habis so saya gantikan dengan walnut untuk butterscotch cake ni ... it's birthday cake ordered by my sister's students to celebrate at the school .. and they also ordered chocolate cake for the same purpose ... Thank All ....





.....



Saturday, June 14, 2014

Resepi Roti Sarang Lebah - Bee Hive Bread

Assalamualaikum ...


.... roti sarang lebah ni saya buat last week masa adik saya dari Kuantan pulang cuti sekolah di Ipoh ...  rasanya yang mempelopori roti sarang lebah arab ni adalah Sis Lydia Honey yang duk kat Arab nun .. ada jugak saya google/fb dia ...sapa rasa rajin nak tengok dan buat sendiri, ini saya dah copy paste resepinya bulat2 dari facebook Lydia ... kalau saya just tag fb dia - jenuh lak korang nak scroll down mencari resepinya ....

hasil dari dapur Rin ...ya


CREDIT TO : LYDIA HONEY - BIG TQ SISTA..

Bee hives mini buns with butterscotch sauce, pumpkin seeds & almond flakes. Dough resepi dari chef manal..tapi lydia add pumpkin seeds, almond flakes and butterscotch sauce 

DOH✏️
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-

**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gsndum, baking powder dan kacau sebati. 
Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.��
Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..
Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak. 
Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi.
Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
Time bako dalam 10-15 minit.
Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.
Sedia untuk dihidangkan.








NOTE:- 
1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.

BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter


Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.
NOTE:- 
Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.
Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .
 — with Ticer Kiella. (4 photos)


 ........ memang sedap


Kewajiban kita ....

Google+ Followers