... cook & bake with passion and love. it's a journey of home-cooked delicacies ...

Tempat Operasi

Simply Sweet & Cheezy beroperasi di IPOH, PERAK
- harap maklum, terima kasih.
Kepada mereka-mereka yang pernah menghubungi SSC dari luar daerah untuk pelbagai pertanyaan tempahan, saya mengucapkan ribuan terima kasih di atas perhatian anda.

Followers

Monday, December 8, 2014

Kek Pengantin Si Baldu Merah

Assalamualaikum ...


...renjis renjis dipilis.... - bulan Disember sinonim dengan musim orang naik pelamin - singgahsana Raja Sehari - bakers pun tungkus lumus menyiapkan tempahan kek perkahwinan yang ntah berapa tingkat la tu ya ... saya takda tingkat2 kek minggu ni - sekadar setingkat kek untuk majlis potong kek di malam hari ...

..terima kasih tak terhingga diucapkan pada Puan Maimunah sekali lagi di atas kepercayaannya dengan menempah kek dengan SSC lagi ...

... honestly, kek - kek ini terhasil dari tekanan yang saya alami pada hari tersebut ( kebetulan both parents tak sihat sangat pada hari kejadian saya menyiapkan kek2 tersebut ) kami adik beradik berwasap2 dengan adik yang dirumah menjaga mak bapak ... saya dah terikat untuk menyudahkan kek2 ini dan tak dapat membantu adik menjaga parents haritu ... namun - berkat nasihat kakak dan adik2 lain - selamat jugak kek saya siapkan .... walaupun simple dan nampak mudah tapi menuntut kesabaran tahap tinggi untuk menghasilkan dan menyudahkannya ....

... simplicity is my moto - less is more ....






Kek : Red Velvet Cake aka Si Baldu Merah
Saiz : 9" with 3 layers
Weight : + 1.8kg
Frosting : Buttercream cheese
Wording : made with fondant
Price : RM100.00

** contact via whatsapp/text : 012-5745187




...di samping kek Red Velvet ini, Puan Maimunah juga menempah sebiji kek INDULGENCE utk majlis malam tersebut ... Big TQ kak ....




Kek : Indulgence Cake
Saiz : 9" with 4 layers
Weight : + 1.8kg
Frosting : Chocolate ganache
Wording : made with fondant
Price : RM85.00

** contact via whatsapp/text : 012-5745187



Thanks again Kak Maimunah of SPA, Ipoh



Tuesday, December 2, 2014

Selamat Harijadi Muhd Farid Hakimi & Tahniah

Assalamualaikum ...


.... Dia penghibur di dalam keluarga, dia juga pak lawak, peribadi yang menyenangkan dan terasa senang dan mudah membela aka menjaganya ... hatinya juga lembut ( errr..macam mamanya ..heee ) mudah mengalirkan air mata - teramaatlah sensitif dan tak suka dimarahi sebab dia jarang nakal cuma kekadang peelnya menguji kesabaran jugak ... apa-apapun, dia anugerah terindah dari Allah swt setelah hampir 6 tahun perut ini tidak mengandung ^__^kan shapa-shapa ..


...16 Nov 2014 genap usianya 12 tahun dan juga genap 2 tahun arwah atuknya ( Abah suami ) kembali kerahmatullah .. tanggal 16.11.2012 subuh Jumaat.


... tahun ini, Toksunya aka Tok Ed menjadi penaja rasmi untuk menyambut harijadinya kerana tarikh lahir Tok Ed jatuh pada 17.11.2014 (Isnin ), maka kami meraikan sekali harijadi mereka ... mama ni hanya menaja 2 biji kek yang simple jer ... selalu gitu, bila kek tempahan orang - beria2 mama buatkan tapi utk anak sendiri .. mana dan jer ..hahahaaha .... tak tau la kenapa ...sorry dear ...


... jom layan gambar-gambar bercerita


























TAHNIAH juga mama ucapkan pada Farid di atas kejayaan besar dalam UPSR 2014 baru-baru ni - Alhamdulillah ... Subhanallah ... Syukur ... pada ALLAH swt ...





Tahniah juga buat Adik - Syafiqah Syaza di atas kejayaan dalam peperiksaan akhir tahun baru2 ini ...





..semoga Allah swt merahmati kami sekeluarga .. ameeennn ...




Kek Harijadi Tema Frozen

Assalamualaikum ...


...let it go .... let it go..... dari si kecik sampai la ke besar meminati filem 'FROZEN' ni - saya pun berkali-kali tengok CDnya tak cukup dengan pergi ke panggung wayangnya ... even lil' girl pun amat menyukai Elsa - Anna - Olaf ....

... terima tempahan dari cikgu linda dari SMKUK untuk lil' princess nya - Zhufairah Dhamia 3 tahun -  Happy Birthday Dear ....







Kek Keju Dingin Blueberry

Assalamualaikum ...



..thanks kak Gie - kek keju blueberry untuk makan bersama keluarga meraikan ulangtahun perkahwinan yang ke ....? saya tak tanya pun ^__^





Kek Red Velvet untuk merisik si buah hati

Assalamualaikum ...


Red Velvet Cake adik sepupu saya, Jazmi untuk hari bertandang aka merisik si buah hatinya ...








Kek Pecan Butterscotch

Assalamualaikum ...


... banyak gambar-gambar kek saya tak update kat sini sejak kebelakangan ini - tak tau la kenapa dah ujung-ujung tahun asyik melemau aje - dah tu dilayan pulak ..menjadi2 la lemak lemaunya ... malam ni ada mood baik sikit saya update la gambar-gambar dan cerita-ceita yang tertinggal tu ..


1. Kek Pecan Butterscotch ditempah oleh cikgu sekolah Ulu Kinta sempena cuti panjang persekolahan hujung tahun 2014 - tanda penghargaan dan tanda terimakasih kepada guru2 yang telah mengajar dan memimpin anak2 beliau ...




2. Kek Harijadi Uncle saya utk diraikan bersama dengan staff beliau yang berkongsi tarikh harijadi 17.11.2014







Sunday, November 30, 2014

Kek Hantaran Merah Jambu

Assalamualaikum ...


Musim kahwin kenduri kendara dah bermula bila bermulanya cuti panjang persekolahan penghujung tahun 2014 ni.... bakers pun tak senang duduk menyiapkan tempahan-tempahan kek macam-macam kek le ... kek hantaran bertunang ler, kek kahwin bertingkek - tingkek ler, kek utk doorgift ler, kek harijadi pun ada ...pendek kata macam-macam jenis occasion la ... ^__*

saya pun tak terkecuali menyiapkan kek2 hantaran cuma kali ini saya tak dapat ambil banyak tempahan kerana masa amat2 terbatas - mak saya baru menjalani pembedahan buang rahim baru-baru ni ... dan kami adik-beradik keluar masuk hospital menjaga mak - masak makanan untuk mak ... penat ... dan akhirnya kecundang saya bila kena demam selsema, batuk dan runny nose ... dengan hujannya yang tak tentu masa ..kekadang pagi, tengahari pun kekadang turun lebat apatah lagi hujan belah petang bawa ke malam ....

tempahan kek hantaran ni datangnya dari Puan Maimunah dari SPA, Ipoh Pk ... kek hantaran bertunang bentuk hati bertema warna biru untuk anak saudara beliau dan sebiji lagi kek fondant sepenuhnya bertema warna merah jambu lembut untuk kek hantaran anak beliau sendiri pada minggu yang berikutnya ...

terima kasih banyak-banyak Puan Maimunah...


Kek : Kek Kukus Buah
Saiz : 7 inci
Body : Fully Fondant
Deco  : Readymade Gumpaste Flower and Homemade Fondant Flower
Price : Starts from RM150.00


Kek : Kek Butter Vanilla
Saiz : 8 inci, Bentuk LOVE
Body : Buttercream
Deco : Homemade Fondant 5-Petals Flower
Price : Starts from RM90.00





Untuk tempahan akan datang - Whatsapp/Text @012-5745187 - Aza, TQ





Kewajiban kita ....

Google+ Followers