Followers

Wednesday, August 19, 2015

Koleksi Kek

Assalamualaikum ...

...dah lama tak update gambar-gambar kek di sini ... makin melemau sebenarnya, tiada idea tiada mood nak melakar apa2 cerita semenjak dua menjak ni .... banyak perkara mendatang bertubi-tubi yang kekadang menjadi jasad ini apalagi mindanya lemah dan tak bersemangat ... tiada keceriaan - semuanya diam bungkam - lemah kaku .... moga ada sinarnya kembali di hujung terowong itu bak kata seseorang yang dekat dalam hati ini ... moga itu sinar keceriaannya ... Allah Maha Mengetahui ...

... Jom - dikongsi gambar2 keknya - maaf ya teman2 sekiranya kalian menunggu kenapa blum di update gambar2 tersebut ...*__^



Sunday, August 2, 2015

Gambar-gambar kenangan bersama arwah MAK

Assalamualaikum ...


... last entry saya kata nak belanja gambar-gambar raya 1 Syawal 1436H tanpa Mak -

Raya tahun ini kebetulan semua ( kecuali abang sulung ) beraya di sini sebelah family saya dan ketentuan Allah jugak mak dah lagi tak ada bersama kami ... suasananya macam biasa tapi masing2 diam tidak menyebutnya cuma sesekali ada perkara lucu terjadi dan mengaitkan mak dengannya .... baru nama mak terpacul ...hmmmm

Petang Ramadhan terakhir kami semua menziarahi pusara mak di tanah perkuburan Kg Kepayang, Ipoh ... ntahlah ... perasaan tu bercampur-baur .. sedih ... bingung ... ye ke ... tak percaya ... dah bersedia tapi terasa macam bermimpi mak dah takda ... beberapa hari selepas kematian mak saya menjenguk bapak di rumah keluarga seperti biasa ... terus saya menangis semahu-mahunya kerana rumah tu terasa sangat sunyi sepi ... kosong ( dan kebetulan bapak tidur kerana tak berapa sihat ) .... terlihat katil yang arwah mak selalu tidur baring dalam sihat dalam gering ... sesekali bau kapur barus masih terasa menusuk ke hidung ... lagi hati ini meraung rindukan mak ... susah nak gambarkan bagaimana perasaan ini bila kehilangan orang yang kita sayang dan menjadi sebahagian dari diri kita selama 46 tahun ....

1 Syawal 1435H





1 SYAWAL 1436H

Bapak bersama 5 dari 6 anak-anaknya

Family saya bersama Bapak


Family adik ke 5 bersama Bapak

Family adik bongsu bersama Bapak

Bapak and the ladies

Most of us in Black attire

5 beradik - Berpisah tiada

.... kami bertambah erat, saling sayang-menyayangi, saling tolong-menolong, bekerjasama, ingat-mengingati .....

TO BE CONTINUED...


Tuesday, July 28, 2015

17 Ramadhan 1436H, MAK pergi jua

Assalamualaikum ...


Ya Allah ... last post kat blog ni pada 7 Ramadhan, 17 Ramadhan - Mak dijemput Ilahi .... no words to describe :-(  and i don't know where to begin to share the sorrow or at least to ease my chest ... tears will never stop from falling each time i think of Mak ....

Alhamdulillah Mak pergi dengan senang - i stopped here that day coz' i couldn't write further... now, 1.19am 28 July 2015 i try to continue to write something ....

Ya ... mak pergi dengan tenang walaupun 4-5 hari sebelum pemergiannya mak dah tak da responds melainkan bernafas melalui mulut dan kekadang kedengaran cuba menuturkan sesuatu tapi tak dapat sangat nak tangkap patah percakapannya ... :-( namun alhamdulillah bila diajar mengucap mak boleh mengikutnya ..

stopped again - to be continued

Takpe lah ... semuanya telah selamat berjalan lancar semasa pengebumian mak - sepanjang seminggu mak sakit dan nampak nazak - kami semua adik-beradik dah balik berkumpul di rumah ...yang jauh dari Kuantan - KL - Parit Buntar dan yang dekat Ipoh ... semua berkumpul sama-sama menjaga mak dan bapak ... rumah kelihatan riuh semasa berbuka puasa ... mungkin saat-saat ini yang mak harapkan ... anak-anak berkumpul berpuasa berbuka dan bersahur sama-sama - ramai2 ... pada masa ini kami dah mula hebahkan pada saudara mara tentang kesihatan mak yang membimbangkan dan seperti tiada punya masa yang panjang lagi ... memang rumah tak henti-henti saudara mara sahabat handai datang berkunjug melawat mak ... ada kumpulan2 membacakan yassin dan menghadiahkan yassin buat mak ...

Adik-adik yg kebanyakkannya warga pendidik balik berkumpul membawa anak2 masing2 - terpaksa skip classes semuanya ... ambil cuti kecemasan semuanya.

hurmmm ... panjang kronologi kisah detik2 pilu kehilangan Mak ni cuma tak mampu nak diceritakan secara terperinci sbb ianya hanya mengembalikan saat2 sedih pilu melihat perlahan2 Mak mengambil nafas2nya yang terakhir sehinggalah Mak terus senyap diam kaku dan tiada lagi pergerakan mulutnya mengambil nafas ... Allahhhh .... saya menahan diri dari meraung sebab dah dipesan sabar..sabar..sabar ....

17 Ramadhan 1436H bersamaan sambutan Nuzul Quran, 4 Julai 2015 pada pukul 2.58pm Mak pergi buat selama-lamanya - kembali kepada sang Pencipta Rabul A'lamin dengan tenang .. Al-Fatihah

Sambutan Raya yang lepas ni - semua berkumpul kembali ke rumah keluarga beraya bersama Bapak ... rayanya tetap sama cuma suasananya saja berbeza ketiadaan Mak ... kalau tak pagi2 raya mak la yang paling sibuk ... malam raya lagi dah start memasak... mak signature dish tiapkali hariraya adalah Pulut Jagungnya...memang superb!! ayam rendangnya pun sedap sangat...

...hurmm nanti2 lah sambung citer - jom belanja gambar2 raya dulu .... errr tunggu jugak la ya ...


























Popular Posts @ KONGSI RESEPI