... cook & bake with passion and love. it's a journey of home-cooked delicacies ...

Tempat Operasi

Simply Sweet & Cheezy beroperasi di IPOH, PERAK
- harap maklum, terima kasih.
Kepada mereka-mereka yang pernah menghubungi SSC dari luar daerah untuk pelbagai pertanyaan tempahan, saya mengucapkan ribuan terima kasih di atas perhatian anda.

Followers

Sunday, September 14, 2014

Chocolate Cake

Assalamualaikum ...


.......... kek cokelat yang kaya dengan cokelat ..! dari Ayah kepada Shafiq & Fina






Roti Sarang Lebah

Assalamualaikum ...


...selain permintaan tinggi untuk ciskek leleh .... roti sarang lebah pun tak kurang meriahnya dengan permintaan .... butterscotch sause memang penyedap roti ini..!




RM4.50/pack of + 200gm

...tengok pun dah tangkap leleh ...! call or wassap2 no ni utk tempahan 012 - 5745187


Milky Double Cheese Delite....

Assalamualaikum ...


.... belum putus lagi permintaan cheese cake leleh ni ... memang sedapppp pun ..! Perisa strawberry, blueberry, vanilla dan yang terbaru ada chocolate ganache ... memang confirm melelehnya bila makan malahan heart melt kata orang Jowo ...


Perisa Strawberry & Blueberry



sms or whatsapps @012-5745187 - made to order ... TQ



Wednesday, September 3, 2014

Blueberry Cheese Cake lagi ...

Assalamualaikum ...



... tanda ingatan dan kasih sayang seorang isteri kepada sang suami - dihadiahkan sebiji kek keju utk diraikan bersama ... terima kasih Cikgu ..!


... selamat harijadi suami

Harga Cheese Cake Leleh

Assalamualaikum ...


kalau nak dialihbahasakan ciskek meleleh ni ... rasanya jadi la dipanggil 'Drooling Cheese Cake' - Kek Keju Meleleh ... kannnnn .... tapi saya bagi nama lain sikit la ... Milky Double Cheese Delite - ok la kut ... resepi kek saya pun rasanya tak sama dengan orang lain - apa yang saya lihat di merata-rata blog masakan .. kebanyakannya copy & paste dari sumber2 orang lain ...

Ada 4 perisa buat masa ini yang dikeluarkan oleh SSC - biar pun lambat bersiaran dan berjualan tapi peminat tegar kek keju tak pernah berkurangan ...

... Jom rasai kenikmatan yang berlainan - Cheese Cake yang disukai ramai ini -



Milky Double Cheese Cake in various flavors
- Blueberry
- Strawberry
- Oreo
- Vanilla
ONLY RM4.50 per container
Contact : 012 - 5745187 for orders




...... so very the yummylicious ..!


Sunday, August 31, 2014

Wednesday, August 27, 2014

Resepi Laksa Goreng Basah

Assalamualaikum ...


Salam tengahari Rabu semua - wordless wed? errr ... not today - Today, i wanted to share this laksa goreng basah recipe here with my viewers ( yang tak seberapa tapi sekali cek kelmarin ... tuuu dia ... total pageviews today - 400 ..! - jarang2 berlaku ni - but alhamdulillah sekiranya blog masakan picisan saya ini dikunjungi orang )

So, minta mahap ya kekadang saya suka merojakkan bahasa dalam penulisan blog saya ni ... afterall it's only simple english where everybody can understand even standard 2 - 3 school children also be able to comment if they read my blog ... hihihi.

Beberapa hari lepas saya buat laksa assam menggunakan laksa kering so ... ada leftover/lebihan mee laksa jadi pagi tadi for breakfast saya pi goreng la mee laksa tu ... maka jadilah Laksa Goreng Basah - powerrr wooo pedas menyengit gak pekena dengan cili padi ...

resepinya punyalah senang sebab goreng macam kita goreng mee kuning tu ... haaa - gitu lah, jom kita cek macamana saya buat laksa goreng ni CARA SAYA ... bukan cara orang lain ya ....

... sat, tunjukkan gambar dulu - kasi feeeeeel ....




Laksa Goreng Basah
( untuk makan 2 - 3 orang )

2 keping laksa kering - ( ikut brand apa yang digunakan ya ), dalam 2 mangkuk laksa kering yang sudah
                                   direndam lembut, direbus dan ditoskan. Kemudian lalukan di bawah air utk
                                   membuang kanji pada laksa tersebut.

1 mangkuk kecik isi ayam ( boleh juga guna udang basah )
sedikit sayuran ( kobis/taugeh/sawi ) - sini saya gunakan kobis yang telah dipotong kecil
1 biji telur
3 sudu besar pes cili ( campuran cili kering, bawang kecil, bawang putih yang telah dikisar halus )
2 sudu besar kicap
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
minyak masak secukupnya utk menggoreng

untuk hiasan ( utk dimakan ) dan mendapatkan feel laksa  :-
(sukatan ikut suka ya ...)

daun pudina
bunga kantan ( dimayang halus )
cili padi
potongan limau nipis

CARAnya :-

tumis cili pes sebentar kemudian masukkan semua sos2 yang berkenaan dan tumis sebati kemudian masukkan isi ayam, tumis lagi kemudian pecahkan telur and  Masukkan sayur kubis, mee laksa dan goreng sebati semua. Dah masak boleh dihidang bersama daun pudina, hirisan bunga kantan jika suka, cili padi dan limau nipis ...

memang teranngkat bila makan dgn cili padi ....! pedassss ....

senang je kan ......... so, kalau ada lebih mee laksa tu jangan disimpan utk dibuang kemudian hari ... boleh cuba menggorengnya mengikut resepi saya ni ... atau pun ikut kreativiti anda masing-masing.

SELAMAT MENCUBA ...! *__^



Kewajiban kita ....

Google+ Followers