Followers

Friday, July 22, 2016

Masuk Hospital Hujung December 2015

Assalamualaikum ...


...perancangan Allah swt itu yang paling baik - semasa arwah Bapak buat follow-up kat IPPT Bertam Penang dengan Doktor Yusry - Klinik Endokrin, saya pun tumpang sekaki sebab nak cek ada bengkak kat leher yang semakain ketara - selama ini arwak Mak yg selalu tegur yang tengkuk saya dah kembang dan saya selalu jawab... ".. dah gemok - tengkuk kembang le"

...dari pemeriksaan awal doktor, dia bagitau sah-sah Bengkak Kelenjar Tiroid, since then saya berulang alik IPOH - PARIT BUNTAR - BERTAM (kalau tak silap dari bulan Ogos 2015) untuk pemeriksaan lanjut hingga membawa ke pembedahan Total Thyroidectomy hujung bulan December 2015. Arwah Bapak masih ada lagi sepanjang saya ulang-alik Ipoh-Parit Buntar-Bertam dan vice-versa tu... dan kami ada berbincang macamana nanti bila pembedahan saya yang dijadualkan pada awalnya bulan November 2015 dilakukan ... sapa nak menjaga Bapak.. sbb selama ini saya yang berulang alik setiap pagi ke rumah BapakMak di Kg Tersusun Tasek aka Bercham utk melihat keperluan Bapak ( seblum tu Mak dan Bapak) -makan minum dan ubat2annya ... namum dengan kehendak Allah menjelang hari pembedahan Bulan November tu - saya jatuh sakit demam yang agak teruk - dengan batuk selsemanya - demam panas .. so sudah tentu pembedahan terpaksa ditangguhkan dan tarikh baru yang Doktor free utk pembedahan saya hanya pertengahan bulan December 2015 - lagi saya bimbang ... again, sapa nak jaga Bapak bila bukak sekolah nanti ...Adik saya yang cikgu (tinggal bersama Bapak dan Mak) akan bertugas semula, tinggallah bapak sorang2 kat rumah balik ...

...dalam kebimbangan saya tu - December 07, 2015 Allah menjemput Bapak pulang kepangkuanNYA semula - biar DIA saja yang menjaga Bapak (sepertinya)... huaaaaahuaaaa... hancur luluh lemah longlai diri ini - Bapak pergi tinggalkan saya buat selama-lamanya ....

Episod saya bermula :-
December 28, 2015/Isnin - melapor diri masuk wad
December 29, 2015/Selasa - pembedahan berlansung jam 9am - sedar2 dah pukul 12pm++ terus warded
                                             ICU untuk pemantauan
December 31, 2015/Khamis - masuk bilik Wad
January 01, 2016/Jumaat - saya mintak nak balik rumah - discharged sebab persekolahan sessi tahun 2016
                                          nak bermula - nak tengok2 anak-anak
seterusnya...follow up utk keputusan pembedahan dari hasil bengkak kelenjar tiroid yang dah dibuang - ALHAMDULILLAH saya bebas kanser tiroid - cuma isi-isi cecair atau istilah perubatan Multiple Nodule Goiter sahaja ...


.... bersama sahabat baik dari sekolah menengah lagi ...
Haniza Azlan ( Dtn)

...sejak itu bermulalah episod hidup saya menjadi seorang HYPOtiroid yang terpaksa bergantung pada ubat Thyroxine (sebagai pengganti kepada kilang hormon iaitu kelenjar tiroid yang dah dibuang) sepanjang hayat...




Thursday, July 21, 2016

Koleksi Brownies

Assalamualaikum ...


...tak tau mana nak mula, hehehe ... dah lama benor tak update kat sini - janjinya lepas last entry aritu nak upload gambar2 tempahan semua kan ... hurmmmmm - pakat sejuk balik blog ni - malas yarabbi - kalau kat fb n ig lajuuu jer .... dah 7 bulan lebih Bapak dah pergi - nak kata pulih dari kesedihan 100% - never, pantang tercuit, terkenang...dan-dan tu jugak rasa sengkak/chocking, mata dah bergenang air mata....hhuhuhu - rindu tak bertepi, hanya Allah saja yang tahu

anyway, kita sambung la citer tempahan2 ni - bermula dari entry ini hingga entry2 baru akan datang akan dipenuhi dengan koleksi2 tempahan kek dan dessert bermula dari bulan Januari - sekarang k ... #bertabahlah.

Koleksi Brownies













Wednesday, June 8, 2016

...kena kuatkan semangat

Assalamualaikum ...

Ya...kena kuatkan semangat untuk kembali berblogging setelah berbulan-bulan tidak update apa-apa di sini. Last entry sangat mencuit hati lara - pasti terhenti di situ dan pasti airmata akan mengalir laju merindui mereka ... sangat2 merindui dan adakalanya dunia seakan lumpuh seketika ... RAMADHAN 1437H datang lagi - hadirnya mengimbau saat-saat sedih pilu episod kehilangan pertama yang tak terucap dengan kata-kata - 17 Ramadhan pasti datang .. datangnya membawa tangisan lagi ... mengenang lagi ... jangan dipersalahkan diri ini dan bukan tidak redha pemergiannya tapi pergi Bonda membawa rindu yang tak bertepi ... Demi Allah - rindu sangat2 ...

Akan dikutip kekuatan untuk terus berkongsi apa yang telah dilupakan sejak sekian lama ... tentunya gambar2 tempahan dari rakan-rakan dan pelanggan-pelanggan yang budiman yang sentiasa menyokong SSC selama ini ... namun sebenarnya - perkongsian hanya berlaku di FB dan IG tetapi tidak di'update'kan di sini sahaja... mohon maaf ya kalian.

Entry seterusnya akan dimuatkan gambar-gambar tempahan kalian ... dan ada juga perkongsian yang berlaku pada diri ini setelah kepermegian Ayahanda ... tungguuu  cerita selanjutnya.


Terima kasih kerana sudi singgah di sini walaupun tuannya menyepi seketika ... ^__^



Tuesday, February 9, 2016

Bapak Pun Pergi Jua ....

Assalamualaikum ...


.... lama saya ambil masa untuk berkongsi lakaran hati sedih pilu setelah ditinggalkan BAPAK dua (2) bulan yang lalu. Tarikh 07.12.2015 akan terpahat selamanya dalam hidup kami 6 beradik. Bapak pergi buat selama-lamanya meninggalkan kami hanya 5 bulan selepas arwah MAK pergi dahulu mengadap Ilahi ... hati  anak mana yang tidak sedih kerana baru saja kehilangan Bonda tercinta kini Ayahanda pula dipanggil pulang untuk bersama dengan Bonda ... ;-(

.... pasti ... pasti airmata ini mengalir laju setiap kali terkenangkan arwah Bapak, malah tika dan saat ini cerita dirakamkan hati menahan sebak ... sebak yang melumpuhkan jiwa. Ya ... saya sangat terkesan dengan pemergian Bapak ... sangat2 terkesan, I don't prepare for it .. we never expected it to happen so quickly ...

.... lost for words ;-(

AL - FATIHAH


... dalam kenangan - in loving memory of Mak & Bapak
Tahun 2015 adalah tahun kesedihan buat kami sekeluarga

...RINDU YANG TIDAK BERTEPI...


Sunday, December 20, 2015

Resepi Churros dengan Sos Butterscotch

Assalamualaikum ...


... fall in love with Churros lately - makan panas-panas, rangup di luar dan lembut di dalam ... yummm ... lebih-lebih lagi dip dengan sos butterscotch yang lemak berkrim .


Churros with dipping Butterscotch Sauce

Recipe courtesy by Martha Stewart website - click here
and i've made copy here - thank you

Ingredients



Directions



  1. In a medium saucepan, combine 1 cup water, butter, sugar, and salt; bring to a boil over medium-high heat. Reduce heat to low, and sift in flour, stirring for 1 minute. 

  2. Transfer flour mixture to bowl of an electric mixer fitted with a paddle attachment. On low speed, add eggs, 1 at a time, beating until incorporated after each addition; spoon mixture into a pastry bag fitted with a large open-star tip. 

  3. Heat 4 to 5 inches oil in a large Dutch-oven until it registers 325 degrees.on a deep-fry thermometer. Holding pastry bag a few inches above the oil, squeeze out batter, snipping off 4-inch lengths with a knife or kitchen shears. Fry, flipping once, until deep golden brown all over, about 4 minutes. Using a slotted spoon, transfer churros to a paper towel-lined baking sheet to drain. 

  4. Roll churros in confectioners' sugar. Serve immediately with Chocolate Dipping Sauce. 

    Churros in castor sugar n cinnamon

    Plain Churros


Cupcake Hantaran Tema Peach dan Cokelat

Assalamualaikum ...


.... Terima kasih Kak Sharimah di atas tempahan cupcake hantaran ini ... sebelum ini Kak Sharimah juga menempah sebiji kek hantaran pertunangan ... Timakasih sekali lagi.


Fully Fondant Deco - Handmade
 RM90.00
 

Tempahan via Whatsapp @012-5745187


Saturday, December 19, 2015

BROWNIES

Assalamualaikum ...


.... Fudgy Brownies aka Brownies Kedut (in Bahasa) and also Nutty Chocolaty Brownies - open for orders
 
SMALL (8"x8") Fudgy Brownies only @RM20.00
SMALL (8"x8") Nutty Chocolaty Brownies only @RM25.00






LARGE (10"x10") Fudgy Brownies only @RM50.00
LARGE (10"x10") Nutty Chocolaty Brownies only @RM60.00




Cupcake Hantaran Fondant

Cupcake Hantaran Fondant