... cook & bake with passion and love. it's a journey of home-cooked delicacies ...

Tempat Operasi

Simply Sweet & Cheezy beroperasi di IPOH, PERAK
- harap maklum, terima kasih.
Kepada mereka-mereka yang pernah menghubungi SSC dari luar daerah untuk pelbagai pertanyaan tempahan, saya mengucapkan ribuan terima kasih di atas perhatian anda.

Followers

Sunday, August 31, 2014

Salam Kemerdekaan ke 57 tahun ....

Assalamualaikum ...


                              


Wednesday, August 27, 2014

Resepi Laksa Goreng Basah

Assalamualaikum ...


Salam tengahari Rabu semua - wordless wed? errr ... not today - Today, i wanted to share this laksa goreng basah recipe here with my viewers ( yang tak seberapa tapi sekali cek kelmarin ... tuuu dia ... total pageviews today - 400 ..! - jarang2 berlaku ni - but alhamdulillah sekiranya blog masakan picisan saya ini dikunjungi orang )

So, minta mahap ya kekadang saya suka merojakkan bahasa dalam penulisan blog saya ni ... afterall it's only simple english where everybody can understand even standard 2 - 3 school children also be able to comment if they read my blog ... hihihi.

Beberapa hari lepas saya buat laksa assam menggunakan laksa kering so ... ada leftover/lebihan mee laksa jadi pagi tadi for breakfast saya pi goreng la mee laksa tu ... maka jadilah Laksa Goreng Basah - powerrr wooo pedas menyengit gak pekena dengan cili padi ...

resepinya punyalah senang sebab goreng macam kita goreng mee kuning tu ... haaa - gitu lah, jom kita cek macamana saya buat laksa goreng ni CARA SAYA ... bukan cara orang lain ya ....

... sat, tunjukkan gambar dulu - kasi feeeeeel ....




Laksa Goreng Basah
( untuk makan 2 - 3 orang )

2 keping laksa kering - ( ikut brand apa yang digunakan ya ), dalam 2 mangkuk laksa kering yang sudah
                                   direndam lembut, direbus dan ditoskan. Kemudian lalukan di bawah air utk
                                   membuang kanji pada laksa tersebut.

1 mangkuk kecik isi ayam ( boleh juga guna udang basah )
sedikit sayuran ( kobis/taugeh/sawi ) - sini saya gunakan kobis yang telah dipotong kecil
1 biji telur
3 sudu besar pes cili ( campuran cili kering, bawang kecil, bawang putih yang telah dikisar halus )
2 sudu besar kicap
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
minyak masak secukupnya utk menggoreng

untuk hiasan ( utk dimakan ) dan mendapatkan feel laksa  :-
(sukatan ikut suka ya ...)

daun pudina
bunga kantan ( dimayang halus )
cili padi
potongan limau nipis

CARAnya :-

tumis cili pes sebentar kemudian masukkan semua sos2 yang berkenaan dan tumis sebati kemudian masukkan isi ayam, tumis lagi kemudian pecahkan telur and  Masukkan sayur kubis, mee laksa dan goreng sebati semua. Dah masak boleh dihidang bersama daun pudina, hirisan bunga kantan jika suka, cili padi dan limau nipis ...

memang teranngkat bila makan dgn cili padi ....! pedassss ....

senang je kan ......... so, kalau ada lebih mee laksa tu jangan disimpan utk dibuang kemudian hari ... boleh cuba menggorengnya mengikut resepi saya ni ... atau pun ikut kreativiti anda masing-masing.

SELAMAT MENCUBA ...! *__^



Blueberry Cheese Cake

Assalamualaikum ...


.... good responds from the teachers!! TQ again ... SMKUK Ipoh


...potluck...

Kek Keju - Pecan Butterscotch

Assalamualaikum ...


GAMBAR 3 - koleksi tempahan kek keju - Pecan Butterscotch dan Milky Double Cheese Cake aka ciskek leleh ....


Pecan Butterscotch Cake and Milky Double Cheese Cake



Kek Persaraan

Assalamualaikum ...


GAMBAR 2 - Kek Persaraan Cikgu Sekolah Men. Keb. Ulu Kinta ... TQ!


Choc Moist Cake with buttercream deco ...


Kek Harijadi CARS

Assalamualaikum ...


.... semenjak dua menjak ni dah asyik hujan tak kira siang atau malam - but i love it! Yes ... i love rains ... dalam hujan ada ceritanya - dalam hujan ada dukanya - dalam hujan ada hikmahnya - dalam hujan ... ada juga selsemanya..! hihihihi ...

rasa lama tak update gambar kek birthday customers ... bila mood hujan mai .... melemau jer rasa ... takpe, malam ni pi perabih upload gambar-gambar kek yang belum show off lagi ...


GAMBAR 1 - Happy Birthday to Aqil and Ariq ... dua beradik ni - Ibu mereka, Sha adalah pelanggan baru pertama kali menempah dengan saya .. Terimakasih banyak2 kerana memberi feedback yang baik dan menyukai kek tersebut ...


Choc Moist Cake with buttercream frosting - Edible Image CARS


Saturday, August 23, 2014

#Mengenang MH17 - Kita berkabung

Assalamualaikum ...


... saya beri laluan sedikit untuk menzahirkan rasa hiba - pilu - sedih hati ini saat menyaksikan peristiwa bersejarah negara kita yang berkabung di atas kepulangan jenazah2 MH17 ( seramai 20 orang ) ke tanahair semalam - 22/08/2014 bersamaan dengan 26 Syawal 1435H ... lebih dari sebulan setelah mereka disahkan terkorban akibat ditembak dari bumi Allah yang dipenghuni manusia laknat durjana yang tidak ada hati perut apatah lagi takda sifat keperimanusiaan...!

... bila dikenang - terasa sakit hati - geram - marah - bengang dan macam-macam perasaan amarah dengan perbuatan laknat mereka ... namun siapalah kita ...  bila kita merenung balik - siapa lah kita utk melawan kehendak takdir Allah Azzawajalla ... semuanya sudah tertulis di Luh Mahfuz ... sejak azali lagi ... lalu kita pasrah dan redho ... semuanya ada hikmah - yang Allah saja yang tahu ... bertenang lah duhai hati ...

... di sini saya kongsikan link yang menceritakan kronologi detik-detik trajedi hitam yang berlaku ke atas pesawat MAS MH17 ... sila lah klik SINI ya - ini pun utk tatapan saya utk mengenangkannya kembali kelak ...

credit : google search internet

credit : google search internet

Tanggal 22 Ogos 2014, sebahagian dari mangsa dari pesawat MH17 pulang ke tanahair utk persemadian yang hakiki di bumi sendiri .... dan kerajaan Malaysia mengisytiharkan Hari Berkabung Negara - MH17 pada tanggal ini ... maka ramai rakyat Malaysia memberi kerjasama dengan bertafakkur selama seminit - 1 minute, tepat pada waktu 10.54pagi bagi menzahirkan rasa simpati serta dukacita bersama-sama dengan keluarga mangsa MH17.

... semua ( saya yakin ) dari kita sama-sama menitiskan air mata tatkala melihat peristiwa bersejarah ini ... apalagi sebak yang mencengkam jiwa melihat kaum keluarga - anak anak kecil mangsa menangisi insan-insan tersayang yang pergi buat selama-lamany ... sayuuuuu sungguh rasa hati ini..!


credit : google search

.... kisah si comel Abderrahman dan ayahnya paling terkesan sekali ..

Abderrahman Bin Ahmad Hakimi


... Ribuan rakyat mendoakan kesejahteraan mereka yang terkorban ... ribuan rakyat melakukan solat jenazah ghaib buat mereka ... ribuan rakyat sedeqahkan Al-Fatihah buat mereka ... Allahuakhbar, walaupun tragis pemergian mereka namun saya yakin Allah mengangkat darjat mereka di sisi Ya Rabb .... amin ... nasib kita pula bagaimana ....??

 ...pergilah dengan tenang       




Kewajiban kita ....

Google+ Followers