Followers

Monday, September 30, 2013

Hazelnut Creamy Delight

Assalamualaikum ...


... Hazelnut Creamy Delight salah satu lagi kek yang boleh membuat anda teringat-ingatkan akan keenakkannya ... trust me ..! hehehehe ... Kaya dengan perisa hazelnut trifle beserta dengan kacang hazelnutnya di dalam dan di luar keknya ... dilapisi juga dengan hazelnut cream layer ... so delishhhh ...

... kek ini saya buatkan untuk maksu (Norizah Badaruddin) saya sempena harijadinya baru-baru ini - 29/9 ... and alhamdulillah - seisi keluarga delightful liked it .... *__^



..HAppY BirTHdaY MAkSu ...! Moga berbahagia dunia dan akhirat bersama keluarga tercinta ...
Like ·  · Unfollow Post · Share · Edit

Big TQ...maksu!


Pecan Butterscotch ...



Assalamualaikum ...


.. .senyummmm ... tak perlu kata apa-apa ... ^__^ - thank you so much Lat..!





September 27 via mobile
near Teronoh 


Pecan butterscotch kek yg sgt2 sedap!! Thank you Aza Rin As !! Semua yg dtg teruja 😊
 — with Aza Rin As,Anis A Shukor and Aliza Abd Shukor.
Like ·  · Unfollow Post · Share

..... petikan dari FB saudari lat yang menempah kek Pecan Butterscotch tersebut ... timakasih banyak2 atas sokongan selama ini terhadap Simply Sweet & Cheezy ... *__^



Thursday, September 26, 2013

Kek Harijadi Moist Chocolate Cake

Assalamualaikum ...


.... ini entry tertunggak - hampir terlupa nak upload kek harijadi suami kepada customer aka kawan saya iaitu Juli Ernawati ... thanks Juli *__^

... Happy Birthday Abah - 18.09.2013, sama tarikh dengan anak perempuan sulung saya ...




*** mutu gambar tak berapa memuaskan sebab menggunakan kamera handphone ... si sony cybershot telah dibawa oleh encik suami ke tapak projek utk projek dia ... huhuhu ***


Monday, September 23, 2013

Roti Canai Apple Cinnamon - a breakfast twist

Assalamualaikum ...


sarapan apa ibu-ibu pagi tadi..? biar berat atau pun ringan - perut harus diisi dulu agar tenaga terus berkekalan ya ...

sarapan saya walaupun nampak berat tapi ianya enak dan mengeyangkan apatah lagi mudah saja penyediaannya ...

jom tengok ...



 Roti canai Apple cinnamon


- guna je frozen roti canai - tak payah kuah kari ke kuah dhal ke
- ambil sebiji epal di potong dadu kecil2
- 1/2 sudu besar salted butter
- 2-3 sudu besar brown sugar
- suku sudu kecil cinnamon powder
- suku sudu kecil ginger powder
- 3 sudu besar fresh milk or cream
- strawberries to complement the sweetness of the apple sauce

**masak je semua bahan2 atas api yg kecil... siap

Sunday, September 22, 2013

Resepi Pai Epal

Assalamualaikum ...


.... apa khabar anda? sudah minum petang? apa agaknya menu pepetang minggu macam ini ya .... hari ni saya tak berapa rajin memasak sbb dah kontang idea apa nak masak utk keluarga ..so, tengahari tadi saya masak Spaghetti Bolognaise ( Chicken mince ) .. spaghetti sauce with mushroom ... masih ada leftover - kids nowadays - kurang makan pulak saya tengok - banyak minum yg lebih ... cuaca pun sejak kebelakangan ini agak panas terik hingga ke petang bawa bahang hingga ke malam ... full blast fan + the lowest air-cond temp ... do help a lot at night ... tunggu saja bill lektriknya nanti - poning pala babahnya ... hurmmmm...

..anyway, besides spaghetti saya juga ter'rajin' (dalam tak berapa rajin ke dapur ) pulak buat MINI 'APPLE PIE' utk minum petang ni ... mmg lama dah rancang nak buat ... so, petang ni la terlaksananya ...

...banyak website saya google for the best apple pie recipe and this is the one that i tried this evening .. check-out. saya minta maaf kerana tak ingat sungguh di mana saya dapatkan resepi asal Pai Epal ini - google balik pun saya tak ketemu websitenya, walau bagaimana pun untuk versi saya - saya sudah olah sedikit resepi yang asal kepada resepi yang bersesuaian dgn saya ... apa2pun kredit utk yang empunya resepi asal - terima kasih...

... untuk versi saya - saya jadikannya dalam bentuk 'mini' - comel-comel rupanya dan juga saya tambahkan apple sauce utk dimakan bersama dan juga utk resepi pie crust saya olah sedikit utk beri lebih perisa pada crustnya yang plain/kosong ...



Resepi : Pie Crust ( separuh resepi )

140gm tepung gandum
secubit garam
55gm mentega (mentega beku dari petiais)
55gm shortening
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 biji telur besar
1 sudu teh cuka masakan
1 sudu besar air sejuk



Caranya : 
Gaulkan kesemua bahan-bahan di atas ( kecuali air ais dan telur ) di dalam mangkuk adunan dgn cara menggesel-gesel adunan di antara jari-jari hingga menjadi seperti serbuk roti kemudian masukkan telur dan diikuti air sejuk dan diuli  menjadi seperti doh yang lembut ... simpan di dalam peti sejuk sebentar sementara kita membuat intinya.




Resepi : Inti ( Filling - separuh resepi )

55gm gula perang
1 sudu teh jus lemon
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
secubit garam
secubit serbuk buah pala
1/2 sudu besar tepung gandum
2-3 biji apple Granny Smith
10gm mentega tanpa garam

*sebiji kuning telur ( utk sapuan atas crust )


Caranya:

- Buah apple dicuci dan dibuang kulitnya kemudian dipotong dadu kecil2, gaulkan bersama jus lemon utk mengelakkannya menjadi lebam - ketepikan.

- sediakan periuk dan masukkan gula perang ( gunakan api kecil ya ) - biarkan gula masak hingga cair sedikit kemudian masukkan mentega, garam, serbuk kayu manis dan buah pala - gaul sebati. Masukkan tepung gandum pula kemudian masukkan buah epal yang telah dipotong kecil2 .. biarkan masak atas api kecil hingga epal lembut ( tidak apa sekiranya adunan menjadi berair/berkuah ) - tutup api biarkan sejuk seketika ...




Penyediaan : Apple Pie

saya guna acuan seperti gambar di atas ( acuan tart sebenarnya ) ... ambil sejumlah adunan pie crust dan tekan2 di dalam acuan, lakukan sehingga adunan habis kemudian bakar seketika di dalam oven 170 darjah Celcius selama 2 minit ( tak perlu lama ) dan keluarkan. sejukkan seketika.

sudukan inti apple di dalam pie crust tadi ( tidak perlu terlalu banyak ) kemudian tutupkan ikut cara anda sendiri atau boleh lakukan seperti gambar di atas ... boleh juga ditutup keseluruhan permukaanya dgn adunan pie crust dan dicucuk2 sedikit dgn pisau di atasnya. Sapukan sedikit kuning telur diatas crust ...

bakar pada suhu 170-175 darjah Celcius atau ikut suhu oven anda selama 20 minit atau hingga permukaan atasnya sudah keperang-perangan. Sedap dimakan panas-panas bersama dengan Apple Sauce ....




Untuk membuat Apple Sauce :

Lebihan sos dari inti tadi dipanaskan semula bersama dgn sedikit cream atau susu segar hingga menjadi sedikit pekat ... senang je kan ...

***Sekiranya tiada lebihan sos, just tambahkan 3 sudu besar gula perang bersama 1/2 sudu besar mentega + 2 sudu besar susu segar *** masak atas api kecil hingga semua sebati dan sedikit pekat.


Selamat mencuba ... Happy Baking!







Thursday, September 19, 2013

Pavlova Rainbow Cake

Assalamualaikum ...


.... love .. love... love... this combo so much - my new creation ... *__^

.... later the story will follow suit - pictures first




Happy Birthday Shahirah - sweet 17 


Monday, September 16, 2013

Resepi link : PECAN Butterscotch HEAVEN CAKE with Butterscotch Frosting ...!

Assalamualaikum ...


.... My first time buat kek PECAN HEAVEN ... and it was crazily delicious ... bukan nak angkat bakul but seriously ... mmg sedap..! yang makannya pun memuji2 .... *__^

... SELAMAT HARI MALAYSIA ...! btw .... :-)


... semalam menyambut harijadi anak saudara saya bersama dengan anak dara saya ( walaupun in advance ). kebetulan adik saya dari Kuantan balik bercuti dan harijadi anaknya jatuh pada 14.9.2013 so, dia minta buatkan sebiji birthday cake utk diraikan beramai2 di rumah keluarga saya ... dan birthday Shahirah pun on way pada 18.9.2013 ...maka saya pun buatkan juga sebiji kek utk dia ...

... dah lama nak mencuba buat kek Pecan Heaven tapi menunggu masa yang sesuai sbb kalau sekadar buat sahaja - confirm tak larat nak habiskan sebab keknya besar dan lemak berkrim bagai ... kesempatan nak meraikan birthday ALIFF bersama SHIRAH ... saya ambil peluang utk buat kek ini ... dah rasanya memang tak mengecewakan .... coz' i am crazy over cream cheese ... obviously..!

... by the way, resepi kek ini saya share link ke blog Azlita Masam Manis ya ... sebab saya ikut resepinya di sana dan saya tak Copy & Paste resepi tu di blog saya ... Thanks Ita..!

Sila klik di SINI utk resepi lengkap - tima kasih.


... berbalik cerita birthday anak-anak tadi - adik saya minta dibuatkan birthday cake tema bolasepak utk anak lelakinya - ALIFF

... jom  check-out the photos -

 ALIFF (10 tahun) & SHAHIRAH (17 tahun)



Birthday Cake yang kaya dengan cokelat .... Chocolate Moist Cheese Cake - really moist and creamy ...




saya ... yang 'hantu' kekacang dan cheese ....! mewah dengan taburan kekacang di atas, di bawah dan di dalam kek - rasanya yang penuh berkrim cheese with butterscotch sauce ...





...kemeriahannya - berebut2 dorang 'merobohkan' pagar padang bola tu ...! sedapppp







... dibuka untuk tempahan kek ini *__^ - Big TQ!


Cupcake Hantaran Fondant

Cupcake Hantaran Fondant