Followers

Tuesday, November 1, 2011

... manis dan pedas pelengkap rasa

Assalamualaikum ...

.... hidup kita ni tak ubah seperti deria rasa yang kita ada - masam, manis, masin, pedas, pahit, kelat, tawar ... semua rasa itu melingkari setiap perjalanan hidup kita dan itu yang membuatkan kehidupan ini suatu yang menarik - interesting . Cuba bayangkan hidup kita ni tanpa rasa2 tersebut ... tentu hambar kan - lama2 kita menjadi murung dan akhirnya 'berkubur' ..... Kehidupan yang manis tak selalunya indah, kehidupan yang pahit kadang2 nya perit tapi kalau kita tahu tangani kepahitan itu pasti kemanisan juga akan berpihak...

.... apa jua rasa yang melingkari kita tika ini, hanya lah bersifat sementara ... it's just a sweet and spice of life where we can alwaz dealt with it ....

 ...bila ianya segar dah tentu rasanya MANIS .....
Lala Tumis Halia Bersos Tiram
1 kati Lala segar
5 ulas bawang kecil ( dimayang )
2 ulas bawang putih ( dimayang )
2 inci halia ( diracik memanjang )
1 tangkai cili merah ( dimayang )
3 sudu besar sos Tiram Adabi
Garam dan Air secukupnya
Cara saya :-
tumis semua bahan2 yang dah dimayang hingga naik bau,
masukkan sos tiram, gaul sebentar kemudian masukkan
lala ( yang dah dicuci bersih ), garam dan air ( beri sedikit kuah )
 - gaul rata hingga masak
( bila semua/sebahagian lala dah mula terbuka )
taburkan sedikit daun bawang/sup dan siap utk dihidangkan.

... kekadang rasa PEDAS membangkitkan SEMANGAT dan NAFSU untuk berlawan mengatasi rasanya yang KEJAM .... tapi NIKMAT ... ( ayoyo....akak...apa ni ceritaaa ..... hehehhe )


Daging Masak Cili berempah ratus
1 kati daging lembut ( dihiris kecil )
7 sudu besar homemade cili paste
2 batang kulit kayu manis
3 bunga lawang
5 tangkai bunga cengkih
2 batang serai ( diketuk )
minyak masak ( agak2 )
1 mangkuk kecil air asam jawa
garam, gula dan air secukup rasa
Caranya :-
panaskan minyak
Tumis semua bahan2 diatas bermula dgn serai
diikuti rempah ratus kemudian cili paste - tumis
hingga naik bau harum dan bila pecah minyak
masukkan daging dan tumis lagi akhir sekali
masukkan air asam jawa, garam, gula dan 
air secukup rasa 
( jika ingin berkuah - tidak perlu masak hingga kering )


SELAMAT MENCUBA - SENANG AJE ....

No comments:

Post a Comment

Cupcake Hantaran Fondant

Cupcake Hantaran Fondant