Assalamualaikum ...
- semenjak anak4 berada di rumah sepanjang masa 24/7 ni - menu lain takda ... ayam ayam ayam ayam pagi petang siang malam .... Allahuakbar, saya serender ... makan diluar pun ada tema ayam .... hmmmm .... makan fast food pun, ada ayam .... nak bercerita ni pun saya dah kembang tekak ....
- apa jadi kalau ayam mogok...? ayam mogok okay lagi kut tapi kalau pengusaha ayam mogok nak naikkan harga ayam .... abihlah akak ... :-(
kalau la ayam-ayam ni boleh bersuara - " tak jemu-jemu ke menggulaikan aku..?"
erkkk ..... ??
" akak jemu dah nak ..... tapi bebudak tu semua muka ayam - dorang tak jemu2 lagi ... "
" sabar je lah ye ...."
...hari ni saya bulatkan hati tak pandang peniaga ayam di pasar tadi - jumpa ketam, saya terus pilih walaupun harganya RM17/sekilo bagi ketam merah dan tak besar mana pun .... pilih jugak 3 ekor ikan sbb dah lama teringin nak masak gulai tauchoo ....
...yang lemaunya anak2 ni - ikan pun dorang tak pandang....! masak gulai, ceduk kuah aje ... isi ikannya dibiarkan terkontang kanting kering di mangkuk - akak jugak yang kena ratah ... sedey tauu ...
...hmmm - mai la akak kongsikan resepi simple gulai ketam ni -
Bahan-bahan :-
3 ekor ketam dibelah dua ( saiz ni kira kecil je )
100gm santan pekat
1 1/2 cawan air
2 biji cili merah
5-6 biji cili padi ( besar )
5 ulas bawang kecil
1 helai daun kunyit
2 sudu teh kerisik
garam & serbuk kunyit secukup rasa
2 keping asam gelugur
sedikit gula
Caranya:-
Persediaan : Ketam dibersihkan terlebih dahulu. Bawang kecil dan cili2 dikisar bersama. Daun kunyit dicarik-carik dan diikat.
Masukkan kesemua bahan2 di atas di dalam kuali/periuk dan dikacau mesra dan sentiasa sehingga masak - perasakan dgn garam dan gula ... kerisik kita masukkan akhir sekali bila kuah santan nampak nak mula pekat ...
merasalah harini untuk makan tengahari lauk Ketam Masak Lemak Cili Padi Berkerisik - itu pun yang kecik2 tak makan ketam so, saya gorengkan telur aje .... mmmmm
...selamat mencuba di dapur bagi yang sudi :-)
*bake & cook with passion & love, it's a journey of home cooked delicacies* Everything's Simple & Sweet
Followers
Sunday, November 27, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
MY STORIES
18 tahun lalu dan sekarang
(1)
29/11/-1/2/2011
(1)
Annoucement
(1)
Azlita Aziz - Masam Manis
(1)
Beautiful Quotes
(1)
BEN DAN RAKAN BLOGGER
(3)
Bulan Rejab
(1)
Bunga Gum Paste
(1)
Cerita Aidil Fitri 2011
(2)
cerita Fiqah
(1)
Class of de 80's REUNION
(1)
Comel
(4)
Curahan Hati
(1)
Cuti-Cuti Mesia
(1)
Doa dalam kesempitan
(2)
Engagement Mirah
(1)
Erna's Wedding fit. Nana Jasmay
(1)
Family Events
(2)
Farhana
(1)
HARIMAU MUDA MENGAUM EMAS
(1)
Hoki Piala Sultan Azlan Shah
(1)
I LOVE YOU MAMEE
(2)
Insya Allah
(1)
Jemputan Juri
(1)
Link from FB
(1)
luahan
(3)
MAHER ZAIN
(1)
Mencari Keredhaan Allah
(6)
MH370
(2)
Nana Jasmay
(2)
Norlie
(1)
Ogy D'Greenwood
(1)
OVEN
(1)
Percutian di PD
(1)
Ramblings
(1)
Reunion Ex RPS Oct 2013
(1)
Reunion March 2014
(1)
Reunion Raya 2012
(1)
Sharing
(1)
SPM
(1)
Sticker Label
(1)
stories - day in day out
(127)
Weekend outing
(1)
What's with my country
(4)
Wordless
(2)
nak buat canerr kak...budak2 memang suka makan ayam n telur..anak buah saya sorang tu hari berlaukkan nasi+telur goreng....kalau takde telur sanggup x makan..huhu..puas mamanya ajar makan daging n ikan..
ReplyDelete:-) itulah ... bebudak sini pun muka telur sama - telur rebus lagi la tapi yg tak syoknya, kuning telur bagi kat kita .... makin tambah kolesterol ler ... hihihi
ReplyDelete