Assalamualaikum ...
Resepi PAVLOVA
Original Source : KLIK SINI - Australia/New Zealand Food
Bahan-bahannya
- 4 biji telur grade A dan diambil PUTIHnya saja
- 1 cawan gula castor ( saya guna 3/4 cawan saja )
- 1 sudu kecil cuka masakan ( disterilled white vinegar )
- 1/2 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- 1/2 cawan whipping cream ( sy tabur gula aising sja )
- buah-buahan segar spt strawberries, raspberries, kiwi fruits, passionfruits,
blueberries
- 1 sudu besar jus lemon
cara saya :-
-Pukul putih telur di dalam mangkuk metal dgn elektrik mixer pd kelajuan sederhana. Putar hingga terbentuk 'soft peak'.
-Perlahan2 tabur gula castor di dalam putih telur satu sudu lepas satu sudu dan terus pukul sehingga gula habis. Pada tahap ini, putih telur seharusnya berkilat dan puncaknya keras or in english - stiff peaks.
-Taburkan tepung jagung dan cuka pada 'meringue' ( putih telur ) tersebut dan kaup balikkan perlahan2 menggunakan spatula saja. Masukkan esen vanila dan kaup balikkan lagi tapi jangan terlalu kuat - lembut saja..
-Kemudian dgn lemah lembut ( :-) ) tuang-sapukan meringue tadi diatas bulatan ( yg dilukis atas foil tadi ) dan tentukan disekeliling meringue tu tinggi sedikit agar dapat membentuk seperti 'well/perigi' di tengahnya.
-Bakar di dalam oven selama 1 jam 15 minit atau hingga meringue itu berwarna pucat atau ( macam saya punya berwarna seperti kulit telur )
-Tutup api oven dan biarkan meringue tersebut sejuk sepenuhnya di dalam oven. Pada masa ini, meringue tu akan retak sedikit di sekelilingnya .. takpe jangan risau boleh ditutup dgn whipping cream dan buah-buahan.
Bila dah sejuk sepenuhnya bolehlah dihiaskan dgn whipping cream dan buah-buahan citrus pilihan
No comments:
Post a Comment