Followers

Tuesday, November 29, 2011

... bila nafsu tidak terkawal, gunting-gunting pun jadi kuih

Assalamualaikum ...

- bila kepala asyik memikirkan dia dan mulut pulak teringat nak mengunyahnya maka kenalah jugak melayan kehendak membuak-buak itu hatta masa sudah melewati malam ...hurmmm ....

- itulah bahayanya kalau kita melayan sangat nafsu, tak kiralah nafsu apa - nafsu shopping ke, nafsu amarah ke, nafsu batin ke, nafsu makan ke ... bila nafsu2 ni tidak terkawal ( walau nafsu baik sekalipun ), macam2 perkara tidak enak boleh berlaku.

- macam terjadi cerita malam tadi, punya kepala asyik teringat nak mengunyapnya, tak tau kenapa .... mengalahkan orang mengandung mengidam nak makan bukan-bukan ... lagipun dah agak lewat dan 'kedai kopi' saya pun dah tutup, dah bersih cantik ...( malaslah nak mengotorkannya balik )... ndak ndak ada cerita teledrama seram yang menarik kat Astro dan anak2 semua asyik menontonnya, itulah yang menguatkan hati saya utk membuatnya jugak - kurang2 idak la kecut sangat hati ni menonton cerita seram ... sambil menggoreng sambil jeling2 je TV di dinding tu .... hihihi

...inilah 'buah hati' yang buat mulut ni tak renti2 mengunyah ....

Kuih Gunting versi Bidan Terjun
... honestly, dah lewat2 malam macam tu mana nak ke kedai membeli kalau ada bahan2 tak cukup nak membuatnya, so saya capai ajelah apa yang ada di dapur comey saya tu ... janji mission accomplish ( teruk betui nafsu ni ).

Resepi versi bidan terjun saya :- ( sukatannya exactly ikut apa yang saya sukat malam tadi )


Bahan-bahan yang ada -
3 senduk besar tepung gandum
1 sudu besar paprika
1 sudu kecil All Spice
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
3 sudu besar margerin
1 labu bawang besar
sejemput ikan bilis
sedikit daun sup ( dihiris2 kecil )
garam dan air secukup sukatan

Caranya :-

Kita kisarkan dulu bawang besar bersama ikan bilis dgn sedikit air . Campurkan kesemua bahan-bahan kering ke dalam mangkuk beserta marjerin dan kita ramas-ramas adunan itu hingga menjadi seperti serbuk roti kemudian kita masukkan bahan kisar tadi dan kita mula uli sedikit demi sedikit sambil masukkan air hingga menjadi doh yang tidak melekat ke mangkuk. (Jangan masukkan air sekali banyak nanti adunan kita lembik dan melekit-lekit) Biarkan seketika ( tapi saya tak buat pun - sbb nak cepat ) utk memejal adunan tu agar senang digunting-gunting.
Saya buat sepiring sepiring adunan digunting2 dan terus menggoreng hingga habis ...

errrrmmmm ..... cuba try test la resepi ni yek ^___^

moral of the story ( omputih kata ) - kalau rempah kari dan daun kari takda dalam petisejuk kita.... apa2 pun boleh kita boh dalam masakan ni ... be creative a bit with what u have and don't bog down with what you don't own ....

2 comments:

  1. sedap kuih ni...saya suka...:)
    tapi selalu beli jerk..

    ReplyDelete
  2. :-) bila rajin datang - cuba la buat sendiri ya lieyna, bahan2 pun senang dapat dan murah ... dan dapat banyak juga ...

    ReplyDelete

Cupcake Hantaran Fondant

Cupcake Hantaran Fondant