ok...selalunya anak2 kita suka makan ayam esp. ayam goreng tapi kalau dah selalu goreng - jemukan... dan anak2 kecil pun tak betah makan pedas2 - tu sebab dorang suka goreng ala2 KFC tu..anyway, bila saya biasakan masak Rendang Ayam ni dan menggunakan cili kering yang tak berapa pedas - mereka amat menyukainya dan kekadang meratah rendang tu mengalahkan kita yang memasaknya....hmmmm...:-)
so, ingredients/bahan2nya amatlah asas - mudah didapati - tak payah segala macam rencah herba fancy2 tuk memasaknya - bebudak bukan kira itu semua, janji sedap dan tak pedas..
yang penting bahan asas yang mesti ada CILI PASTE... err...cili boh/cili giling/cili blender apa2 yang dipanggilnya lah... tapi utk lebih kick..tolonglah buat cili giling tu sendiri - homemade ya ... senang jer malah boleh tahan simpan agak lama dalam peti ais.... kalau beli cili boh/cili giling dipasaran ni - kebanyakannya ada bahan pengawet wlpun ditulis situ TANPA BAHAN PENGAWET - boleh percaya ke? hmmmm
ini dia bahan asas buat CILI PASTE - sukatan ikut citarasa ( trust me - follow your instinct - practice makes perfect ....) - pasti menjadi juga.. tak payah pening2 kepala nak guna berapa biji bawang ke, berapa banyak cili kering ke, berapa inci halia ke .... don't waste yr energy to measure...pleaseee.....
Bahan2 ni semua di'blender' ya .. masukkan sedikit air untuk melancarkan mesin pengisar tu. walllaaaa...jadilah cili blender kita seperti gambar sebelah tu ( dah nak abih dah tu ... bila kita ada cili paste ni - kerja jadi mudah ... nak buat rendang daging ke, tumis udang ke, tumis ikan bilis ke ... inilah bahan2 cili paste saya gunakan - just dump everything & cook....)
BAHAN-BAHAN UNTUK MERENDANG AYAM...
- AYAM ( saya suka potong kecil2 - untuk gambaran di atas, saya hanya guna separuh ayam sahaja bahagian dada + kepak semua )
- SANTAN ( ever ready santan dari sebiji kelapa - pekat sikit tambah 1-2 cawan air )
- DAUN KUNYIT ( dicarik2 saja )
- SERAI ( diketuk2 )
- LENGKUAS ( jika suka dan ada - ditumbuk kasar )
senang aje masaknya ... masukkan saja kesemua bahan2 di atas tadi ke dalam kuali then jangan lupa taruh kunyit serbuk, asam gelugur, garam dan gula utk perasa. Di sini saya menggunakan kerisik juga sebagai penyedap lagi rasa dan sebagai pemekat kuah dan lemak2 gitu serta harummmm bau Rendang Ayam kita ni..
SO ... siap dah 1 RESEPI untuk berbuka puasa nanti ... semua bahan2 basah di atas boleh kita sediakan awal2 - simpan je dalam fridge, balik kerja - keluarkan - rinse sekejap dgn air utk kurangkan suhu sejuknya - kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam kuali dan masak .... tak sampai berjam2 pun, at least 20-30 min hingga kuat pekat sedikit dan daging ayam empuk.
selamat mencuba...:-)
*bake & cook with passion & love, it's a journey of home cooked delicacies* Everything's Simple & Sweet
Followers
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
MY STORIES
18 tahun lalu dan sekarang
(1)
29/11/-1/2/2011
(1)
Annoucement
(1)
Azlita Aziz - Masam Manis
(1)
Beautiful Quotes
(1)
BEN DAN RAKAN BLOGGER
(3)
Bulan Rejab
(1)
Bunga Gum Paste
(1)
Cerita Aidil Fitri 2011
(2)
cerita Fiqah
(1)
Class of de 80's REUNION
(1)
Comel
(4)
Curahan Hati
(1)
Cuti-Cuti Mesia
(1)
Doa dalam kesempitan
(2)
Engagement Mirah
(1)
Erna's Wedding fit. Nana Jasmay
(1)
Family Events
(2)
Farhana
(1)
HARIMAU MUDA MENGAUM EMAS
(1)
Hoki Piala Sultan Azlan Shah
(1)
I LOVE YOU MAMEE
(2)
Insya Allah
(1)
Jemputan Juri
(1)
Link from FB
(1)
luahan
(3)
MAHER ZAIN
(1)
Mencari Keredhaan Allah
(6)
MH370
(2)
Nana Jasmay
(2)
Norlie
(1)
Ogy D'Greenwood
(1)
OVEN
(1)
Percutian di PD
(1)
Ramblings
(1)
Reunion Ex RPS Oct 2013
(1)
Reunion March 2014
(1)
Reunion Raya 2012
(1)
Sharing
(1)
SPM
(1)
Sticker Label
(1)
stories - day in day out
(127)
Weekend outing
(1)
What's with my country
(4)
Wordless
(2)
No comments:
Post a Comment