Followers

Saturday, August 6, 2011

1H1R (6A) - Anak Kerapu Masak 3 Rasa

...ok, yang ini - memang jarang sesangat saya masak - dah terjumpa ikannya di pasar tadi so teringin la plak nak masak style masakan restaurant2 nun .... and again, my version is very de simple version... tapi jangan tak tau - licin ikan ini dikerjakan ....;-) ikan bakar yang en. suami beli kat BR tadi - tak habih makan pun - ada sebelah badan lagi - bawak ke sahur la tu.....

we go direct to the pics ok...



Serba ringkas sahaja resepi di sini -

- anak ikan kerapu 2 ekor
- bawang merah, putih, halia
- cili burung
- sos tomato, sos cili, sos tiram & sos plum ( semua ni saya perlukan dalam 3-4 sudu makan setiap sos)
- 2 cawan air
- sedikit tepung jagung ( utk sapu pada ikan )
- 1 sudu  makan tepung jagung + air
- buah tomato
- nenas ( dalam tin )
- garam dan gula utk penyedap rasa

...mula-mula, garam-kunyitkan ikan bersama sedikit tepung jagung ( gunanya utk menggaringkan gorengan dan supaya ikan tak melekat pada kuali ) - ketepikan.

..tumis bahan2 bebawang dan cili burung tadi hingga naik bau, masukkan semua sos2 di atas, kacau mesra dan tambahkan 1 cawan demi 1 cawan air pada tumisan tersebut. kemudian masukkan buah tomato yang dipotong dadu serta buah nenas yang dipotong dadu juga - kacau sebati. masukkan garam dan gula sebagai perasa. akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah...

bila masa utk dihidangkan - baru curah sos 3 rasa tadi ke atas ikan kerapu goreng kita .... ok? senangkan..?
cuba try masak la pulak ...:-)

No comments:

Post a Comment

Cupcake Hantaran Fondant

Cupcake Hantaran Fondant