..anak2 suka makan ikan bawal tapi faham2lah harganya di pasar - agak mahal, dengan 3 ekor yang sederhana kecil hampir RM10/- tapi kira okay lah boleh simpan utk lauk sahur sekali... selalunya bawal ni buat sweet & sour je - itu yang selalu bebudak makan - kalau buat masak tauchu ke lemak ke hatta goreng garam kunyit pun dipandang SEPI ... kesiannnn...mamanya jugak kena jadi 'tong sampah' - haram membazir kannn....
Bahan2nya seperti gambar di atas - senang, basic-basic saja.... di sini saya gunakan kulit kayu manis (sebtg) dan bunga lawang (2-3 bunga) untuk mewangikan masakan - maklumlah, ikan bawal ni kan ... ada bau hamis manisnya ya...
saya selalu gunakan sos tomato, sos cili dan kekadang sos plum - mudah tak perlu nak bercili2 giling/cili paste..ikan bawal tu jangan lupa goreng dulu ya..;-)
inilah hasilnya... mudah kan..? janji - masak dgn penuh kasih sayang, mangkuk pun licinnnnn.... pasti licin jugak sebab 'tong DBI' sedia menjalankan tugasnya...hukhuk..
*bake & cook with passion & love, it's a journey of home cooked delicacies* Everything's Simple & Sweet
Followers
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
MY STORIES
18 tahun lalu dan sekarang
(1)
29/11/-1/2/2011
(1)
Annoucement
(1)
Azlita Aziz - Masam Manis
(1)
Beautiful Quotes
(1)
BEN DAN RAKAN BLOGGER
(3)
Bulan Rejab
(1)
Bunga Gum Paste
(1)
Cerita Aidil Fitri 2011
(2)
cerita Fiqah
(1)
Class of de 80's REUNION
(1)
Comel
(4)
Curahan Hati
(1)
Cuti-Cuti Mesia
(1)
Doa dalam kesempitan
(2)
Engagement Mirah
(1)
Erna's Wedding fit. Nana Jasmay
(1)
Family Events
(2)
Farhana
(1)
HARIMAU MUDA MENGAUM EMAS
(1)
Hoki Piala Sultan Azlan Shah
(1)
I LOVE YOU MAMEE
(2)
Insya Allah
(1)
Jemputan Juri
(1)
Link from FB
(1)
luahan
(3)
MAHER ZAIN
(1)
Mencari Keredhaan Allah
(6)
MH370
(2)
Nana Jasmay
(2)
Norlie
(1)
Ogy D'Greenwood
(1)
OVEN
(1)
Percutian di PD
(1)
Ramblings
(1)
Reunion Ex RPS Oct 2013
(1)
Reunion March 2014
(1)
Reunion Raya 2012
(1)
Sharing
(1)
SPM
(1)
Sticker Label
(1)
stories - day in day out
(127)
Weekend outing
(1)
What's with my country
(4)
Wordless
(2)
No comments:
Post a Comment