Followers

Friday, August 12, 2011

1H1R (12) - Cucur Ikan Bilis Jagung

..mintak maaf, harini saya tidak memasak... tewas dgn pengurusan masa yang lemah - 'poor time management' alaaa...banyak hal nak buat ( hby's paperwork yang urgent - maklum ler merangkap kerani dia, menyupir anak2, ke kedai...., ke pasaraya beli barang dapur....moody pun sama ... ini...errrmmm...sbb sakit dalaman....tak dapat puasa..:-( .... and yang punca betui2nya - pepagi tadi membersihkan 2 kandang arnab peliharaan - penat lerrrr )

anyway, anda semua perasan tak ... satu2nya bulan di mana yang kita wish the period never appear or ends fast...?? haaa...bulan puasa ni la ... sebab siksa nak qadha nya balikkan.... takpe lah ... Allah dah beri kelonggaran bagi kita golongan wanita ni kan.....

so, saya kongsikan di sini resepi saya membuat CUCUR IKAN BILIS JAGUNG tapi selalunya saya buat Cucur Udang Jagung ... lagi sedop - manisss ....



all right, we check out the ingredients needed for this recipe...

- tepung gandum (PETUA nak sedap cucurnya yang ranggup diluar tapi lembut di dalam, campurkan 3:1 tepung gandum dgn tepung naik sendiri/tepung kek)
- ikan bilis atau GUNA ANAK UDANG KERTAS/putih
- beberapa biji bawang merah kecil, dimayang halus)
- 1 biji cili merah
- 2 ke 3 batang jagung manis dihiris biji2nya
- sedikit daun bawang dan daun sup
- sedikit daun kucai
- AIR ( ikut bancuhan bahan2 semua )
-sedikit garam dan serbuk kunyit

caranya - mudah saja ( semua orang pun tahu buat juadah ni kan ... ), campurkan semua bahan2 diatas dan digaul dengan air ( sedikit demi sedikit mengikut kepekatan bancuhan yg kita kehendaki - jangan terlalu cair ya...just nice mixture/batter untuk menggoreng ) hingga sebati dan bolehlah menggorengnya.

hidang panas2 dan cicah dgn sos cili ke - sos tomato ke .... sedapppp :-) selalu jugak saya buatkan juadah ini di bulan puasa ...

No comments:

Post a Comment

Cupcake Hantaran Fondant

Cupcake Hantaran Fondant