.... selalunya bila memasak untuk berbuka puasa at least saya akan masak 3 jenis lauk-pauk agar ada la sikit pilihan untuk seisi keluarga... so, utk berbuka harini saya masak sambal tumis sotong, ikan kembong masak asam pedas dan AYAM PANGGANG BEREMPAH KERING... for today's entry i nak share resepi ayam panggang ni - and i must say and chop that this recipe is MY ORIGINAL RECIPE... NO COPY N PASTE from anywhere - semua spontan dari kepala otak petang tadi.... kalau ada persamaan dgn resepi anda di luar sana - well - mungkin itu satu kebetulan dan kita serupaaaa ( sambil mengalunkan rentak lagu Zainal Abidin - Headwind - Kita Serupa ).
sebagai seorang BAKER dah tentu kita menyimpan banyak stok untuk bahan2 dan ramuan2 masakan kita kan...bila dah pasang niat nak masak ayam panggang maka kepala hanya teringat resepi2 yang standard macam bawang, halia, rempah perapan, cili paste dsbnya .... tapi bila terpandang my small little pantry/storage of spices terus tangan mencapai .... REMPAH RATUS KERING tersebut like Ground Cinnamon, All Spices, Nutmeg, Cayenne, black pepper coarsed and Golden Honey ............ cantekkkk...
apalagi inilah bahan2 yang saya gunakan untuk memerap 2 ketul bahagian paha ayam utk dibuat panggang ... perapan ini memang kering sebab saya tak guna lansung cili ke bawang ke halia ke apa2 ke .... just Powdered Spices only .... kan senang - mudah - cepat ..... takyah nak blend2 apa2...
- 2 bahagian peha ayam
rempah ratus kering seperti
- 1 sudu besar BLACK PEPPER powder/lada hitam (tumbuk kasar/powder)
- 1 sudu teh CINNAMON powder/serbuk kulit kayu manis
- 1/2 sudu teh ALL SPICE
- 1/2 sudu teh NUTMEG
- 1/2 sudu teh CAYENNE
- 3 sudu besar honey/golden syrup
- garam dan gula
Caranya - gaulkan bahan2 rempah dan madu tadi dgn ayam dan perapkan sekurang2nya 20min kemudian bolehlah memanggangnya ke atas grill atau kuali yang diminyakkan sedikit. saya panggang ayam tersebut sehingga hampir masak di keseluruhan peha ayam kemudian saya angkat dan letak di dalam tray untuk memanggang sebentar di dalam ketuhar/oven pula (letakkan sedikit butter di atasnya) .... ini bertujuan utk mengempukkan isi daging lagi tapi kaedah ini boleh 'skip' /abai dan teruskan memanggang di grill hingga masak sepenuhnya...
untuk sosnya pula - saya sedikit adventureous .... bilamana saya menggunakan
- 1 sudu besar pes tom yam digaul bersama
- 1 sudu tepung jagung dicampur sedikit air utk dijadikan bancuhan
dan dimasak di dalam periuk kecil di atas api yang perlahan sehingga sedikit likat ( jgn biarkan pekat )
hidangkan bersama 2-3 hirisan lemon ... ( utk perah ke atas ayam )
INI SEMESTINYA RESEPI TERBARU CIPTAAN SAYA.... anak2 amat menyukainya dgn rasa yang pedas2 masam sikit tu tapi menyelerakan .....
Cubalah resepi ini - kut sama taste dgn saya ...:-)
*bake & cook with passion & love, it's a journey of home cooked delicacies* Everything's Simple & Sweet
Followers
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
MY STORIES
18 tahun lalu dan sekarang
(1)
29/11/-1/2/2011
(1)
Annoucement
(1)
Azlita Aziz - Masam Manis
(1)
Beautiful Quotes
(1)
BEN DAN RAKAN BLOGGER
(3)
Bulan Rejab
(1)
Bunga Gum Paste
(1)
Cerita Aidil Fitri 2011
(2)
cerita Fiqah
(1)
Class of de 80's REUNION
(1)
Comel
(4)
Curahan Hati
(1)
Cuti-Cuti Mesia
(1)
Doa dalam kesempitan
(2)
Engagement Mirah
(1)
Erna's Wedding fit. Nana Jasmay
(1)
Family Events
(2)
Farhana
(1)
HARIMAU MUDA MENGAUM EMAS
(1)
Hoki Piala Sultan Azlan Shah
(1)
I LOVE YOU MAMEE
(2)
Insya Allah
(1)
Jemputan Juri
(1)
Link from FB
(1)
luahan
(3)
MAHER ZAIN
(1)
Mencari Keredhaan Allah
(6)
MH370
(2)
Nana Jasmay
(2)
Norlie
(1)
Ogy D'Greenwood
(1)
OVEN
(1)
Percutian di PD
(1)
Ramblings
(1)
Reunion Ex RPS Oct 2013
(1)
Reunion March 2014
(1)
Reunion Raya 2012
(1)
Sharing
(1)
SPM
(1)
Sticker Label
(1)
stories - day in day out
(127)
Weekend outing
(1)
What's with my country
(4)
Wordless
(2)
No comments:
Post a Comment