Followers

Wednesday, December 28, 2011

...Bubur Jagung berNangka Madu

Assalamualaikum ...

dan selamat petang Rabu semua,
kata orang.... errrmm....orang kata la ... biar nangka madu jangan kita bermadu ... hihihihi - ada setengah orang pantang atau alergik betul dengar perkataan madu-madu nih .... Ajal-Maut-Jodoh-Pertemuan-Bermadu ( errr...tambahan ) semuanya takdir Allah kan .... ^__^

... takyah la citer atau melalut2 pasal AMJPB tu lah ya - jom  kita citer bubur yang saya buat tengahari tadi untuk juadah minum petang harini tapikan - tak sampai petang pun si dua orang kecik tu dah pekena 2-3 mangkuk sorang - sedap lah tu ...


simple jer resepinya - saya gunakan
- 4 tongkol jagung manis ( dihiris halus )
- 2 ulas nangka madu ( dihiris nipis memanjang - jgn nipis sgt ya )
- 150gm santan pekat
- gula secukup rasa ( boleh tambah gula kabung/perang/merah jika nak rasa lemak lagi )
- secubit garam
- sehelai dua daun pandan ( kalau ada tanam - dicarik2 dan diikat )

caranya :- celurkan sebentar nangka madu bersama sedikit garam dan gula dan ketepikan. Rebuskan jagung manis (yang telah dihiris) dengan secukup air hingga 3 suku masak kemudian masukkan gula dan santan serta sedikit garam dan sentiasa kacau hingga hampir masak kemudian masukkan nangka madu yang telah dicelur sebentar tadi ... bila semua bahan dah mesra dan masak, tutup api dan bolehlah dihidangkan panas ...

i tell you -  memang harum dan manis bubur jagung bernangka madu ni ... anak2 pun suka gilerrrr .... hehehehe - ..... selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Cupcake Hantaran Fondant

Cupcake Hantaran Fondant