...bertandang kembali :-)
ceritanya... dah 2-3 hari tengok sebuku roti terlantar sepi di atas meja makan tanpa diusik walau dah luak sekeping dua ... kalau dibiarkan nanti berkulat dan membazir namanya ( Allah marah kita membazir..kann ), dalam otak memang dah lama teringin nak buat puding roti so ... this is it .. this is the best time to make since i have all the ingredients ever-ready ... ;-)
cek cek resepi ... hurmmmm ... let me make something extra to the recipe - more or less improvise a bit ... hehehehehe ... ting! ting! ( my right ear still humming no-melody rhythm )
ok - jom semak resepi 'bodo' saya ( i mean my humble recipe ) :-)
asal resepi dari sini emy-den@myresipi.com ( dah lamaaaa saya copy paste tapi macam tak lengkap je resepinya bila dia 'tertinggal sukatan gula' ), anyway ... saya sertakan sukatan resepi saya sendiri...ya.
Bahan-bahan
- sebuku roti ( dalam 10-12 keping )
- 4 biji telur A
- sedikit margarine
- 2 sudu kecil esen vanilla
- setin susu cair (tapi hari ni saya guna 200ml santan kotak + 200ml susu segar)**
- GULA : 3/4 cawan gula kastor
- roasted almond flakes ( ikut citarasa kalau nak bubuh banyak2 bagi crunchy munchy here & there )**
- 1/4 cawan gula kastor ( utk ditabur atas adunan roti )**
** improvised by me
Caranya
- Sapukan kesemua roti terlebih dahulu dengan sedikit margarine kemudian susunkan roti-roti tersebut di dalam loyang/mangkuk kaserol.
- Putar (Whisk) telur bersama gula hingga sebati kemudian masukkan esen vanilla dan susu**. Putar sedikit lagi.
- Masukkan bancuhan telur dan susu tadi ke dalam loyang yang tersedia roti-roti tadi. Kemudian taburkan gula di atas adunan roti.
- Akhir sekali, taburkan kepingan badam panggang di atas adunan roti.
- Bakar sehingga kekuningan atau hingga masak pada suhu 170 darjah Celcius selama 20-25 minit.
Senang je kan ... cuba nanti ya :-)
...enak menikmatinya bersama secawan TEH AHMAD ( dalam suasana dingin kala hujan lebat dinihari tadi ) |
NUTTY BREAD PUDDING ( PUDING ROTI BERKACANG ALMOND ) |
No comments:
Post a Comment