Followers

Monday, March 3, 2014

Resepi Cucur Bawang berAyam

Assalamualaikum ...


... nak buat laporan cuaca jap dulu - dah lamaaaaaaaaaa tak rasa hujan, lama sangat rasanya - kalau ada singgah dibawa angin pun ada lah 3 - 4 titik jatuh kat keta kemudian terus meruap kering jadi panas balik ... air minum pun rasanya dah bergelen2 diteguk belum kira air berais lagi ... makin menyusut la tahap kesihatan saya bila usia tua menjenguk nanti ... Allahuakhbar - itu dikira baru kecik dugaan DIA beri .. cuaca panas ni pun kira dah masuk tanda-tanda kiamat makin menghampir ... masih tak sedarkah kita? mudah-mudah kita semua tidak terkejut badak bila sampai waktunya berakhir bumi ini bertapak di cakerawala ALLAH swt ...

... ok la jom kita masuk bab makan pulak - makan ni keperluan, ndak tak ndak kita kena makan - itu fitrah manusia .. Islam tidak menidakkan fitrah manusia yang sangat penting ni ... kami, blogger makanan ni dah sebati menghidangkan mata maya dgn hidangan makanan ... janganlah pulak mencebik ya ... fitrah kami gitu - panas2 hari pun kena ke dapur juga .. ke masak juga ... nak beli atau makan diluar bebanyak - idak la mampu nak membuang duit gitu - selagi daya... kami masak walaupun simple giler ... dapur tetap berasap ... *__^



Cucur bawang dan adik beradiknya seperti cucur ikan bilis, cucur jagung ikan bilis memang kegemaran saya yang hakiki ... kadang-kadang bila time breakfast dah buntu tak tahu nak hidang apa ... saya buat cucur bawang then masuk lah apa saja bahan yang ada dalam fridge atau apa terlintas yang nak saya taruh ...janji ... saya tahu mesti menjadi sedap ... ngeee

... baru2 ni bila ada lebihan ayam dalam petisejuk ( saya selalu simpan spare isi ayam - just in case nak buat rencah masak nasi goreng ke bihun goreng ke masak mamee ... itu gunanya disimpan sikit ) mula terpikir nak buat Cucur bawang yang ada ayam pulak ... so, terhasil lah cucur bawang berAyam ni ... resepinya standard macam cucur-cucur yang lain cuma kita tambahkan atau gantikan saja dengan ayammmmm ... ok?



..untuk resepi yang lalu, cuba klik kat SINI .... Cucur Ikan Bilis Jagung tajuknya ... to me it is a basic recipe... then boleh la digantikan ikan bilis tu ataupun tambah je isi ayam ke dalam ramuan cucur bawang ni .. maka jadilah resepi Cucur Bawang berAyam...

... cuma penambahbaikan pada resepi yang ada ni boleh lah saya kongsikan petua dari Chef Professional yang berkongsi tip utk membuat cucur bawang kita supaya lembut walaupun sudah sejuk adalah dengan memasukkan sekurang-kurangnya 1-2 sudu kecil yis kering ( serbuk @mauripan dan yg sewaktu dengannya ) mengikut bancuhan yang kita buat ... ( agak-agaklah ya ). mmg terbukti cucur kita tetap lembut ( bukan liat ) walaupun dah sejuk ... dan lagi kalau nak rasa cucur kita lebih enak dan berbaur harum kan .... tambah bawang kecik banyak2 - hiris banyak2 tau .... :-)

.... cuba nanti tau ...




.... eermmmm - dah terliur lah plak ....


No comments:

Post a Comment

Cupcake Hantaran Fondant

Cupcake Hantaran Fondant