Followers

Friday, May 10, 2013

Chicken Pie @Pie Ayam

Assalamualaikum ...


Salam Jumaat yang barakah ini ... in shaa Allah esok 1 Rejab maka bermulalah kita berlumba-lumba tingkatkan amalan kerana di dalamnya penuh dgn pahala dan keberkatan .... ^__^.

Semalam saya berpuasa dan hari ini juga saya berpuasa ... semalam saya buat pie ayam kerana dah lama teringin nak buat sendiri - makan sendiri ... sebelum berbuka sempat juga datang kekuatan utk membuatnya kerana mmg dah berhajat nak berbuka puasa dgn pie ayam ini ...




Banyak juga website saya google dan buka untuk meninjau pelbagai resepi membuat chicken pie ni ... wbg pun, resepi utk 'crust'nya hampir sama samada recipe dari English maupun dari BM .. dan saya dgn bijaknya .. ( ;-p hehehehe ) mengolah sikit resepi crust/kulit pie dari asalnya ( gabungan English & BM )






CHICKEN PIE @Simply Sweet & Cheezy

DOH PIE :
  • 150gram butter sejuk
  • 280gram tepung gandum halus (yg tak payah diayak lagi)
  • 1 biji kuning telur (dipukul)
  • secubit garam halus
  • 1 sudu teh gula halus
  • 2 sudu besar ( air ice )
 INTI PIE:
  • 1 biji kentang (potong dadu dan dicelur seketika)
  • 2 ketul bahagian ayam yang banyak isi ( tanpa lemak dan kulit – rebus dahulu dan carik-carikkan isi ayam )
  • 1 biji lobak merah (potong dadu dan dicelur seketika)
  • Sedikit mixed veggie atau boleh juga guna green peas dalam tin
  • 1 biji bawang besar (cincang)
  • 1 ulas bawang putih (cincang)



BAHAN UNTUK MENUMIS INTI PIE:
  • 2 sudu minyak masak
  • 2 sudu teh gula (ikut citarasa)
  • 1 sudu teh garam halus (ikut citarasa)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • lada sulah (serbuk) secukup rasa
  • 2 sudu besar cream cheese**optional atau boleh digantikan dengan....
  • 1 sudu besar tepung jagung(larutkan tepung jagung dgn 2 sudu bsr air)
  • 2 sudu besar cream**optional
Cara-cara membuat inti pie
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau kemudian masukkan isi ayam yang telah dicarik2kan terdahulu kemudian terus masukkan semua perisa dan tumis hingga mesra.
Seterusnya masukkan ubi kentang , lobak merah dan green peas – tumis mesra lagi dan akhir sekali masukkan larutan tepung jagung atau cream cheese*), bila dah masak – ketepikan biar sejuk.

Cara-cara membuat DOH
Gaulkan tepung bersama garam dan gula dan mentega sejuk menggunakan kaedah ‘rub’/gosok  sehingga menjadi seperti serbuk roti kemudian masukkan kuning telur dan uli hingga menjadi doh yang lembut – di sini bolehlah tambahkan sedikit demi sedikit air ais/ice untuk menyatukan adunan tepung dan mentega tadi ( uli dengan tangan saja ).
Kemudian canai doh berkenaan setebal 1/2cm dan menggunakan penekap bulat ( saiz ikut acuan pie ) tekap doh yang dicanai nipis tadi dan masukkan ke dalam acuan pie ( bekas aluminium atau dalam acuan pie atau dalam acuan muffin pun boleh ). Masukkan inti pie yang telah sejuk tadi dan tutup bahagian atas dengan kepingan doh yang lain. Tekan-tekan bahagian tepi doh supaya bahagian doh atas dan bawah melekat.
Sapukan kuning telur diatas permukaan pie – anda boleh juga lorek-lorekkan bahagian atas doh dengan garfu utk menghasilkan corak.
Terdahulu, panaskan oven selama 15minit. Bakar pada suhu 170-175C ( ikut kepanasan oven anda yang biasa ) selama 30 minit atau sehingga masak keseluruhannya. Setelah masak, biarkan seketika di dalam oven sebelum dikeluarkan untuk dihidangkan panas-panas ... ( lebih enak .. )

Selamat mencuba "Happy Baking" .....

 

No comments:

Post a Comment

Cupcake Hantaran Fondant

Cupcake Hantaran Fondant