Followers

Sunday, July 3, 2011

...Cucur udang, cerita minum pagi/breakfast

...pagi ni awal bangun sebelum subuh - gerakkan si anak bujang kerana dia menyertai Larian IPOH INTERNATIONAL MARATHON... lepas siapkan makan minum serba ringkas - tak sedar dah terlelap kat depan tv ... :-) sedar semula, jam menunjukkan pukul 10 pagi - hmmmm...malasnya nak bangun bersiapkan sarapan ... being full-time housewife sometimes -well most of the time ... u don't have time for your own ..everything is about family ... pepun redha dan ikhlas ...
so, dis morning - nak simple dan cepat, saya buatkan cucur udang ... itu mmg favourite breakfast saya selain sandwich or meehoon or nasi lemak ...
tapi memandangkan tepung gandum dah tinggal secawan dua sukatannya maka saya tambahkan dgn tepung kek untuk adunan cucur udang ini - and ... the cucur udang memang lagi sedap ... garing diluar tapi lembut di dalam ... cara membuatnya pun sama je cara buat cucur biasa cuma sukatan tepung itu saya buat 2 cawan tepung gandum + 1 cawan tepung kek ... dan dicampurlah dgn bahan2 lain ... resepi saya simple je

ada tepung
ada sayur taugeh
ada udang putih
ada daun sup dan bawang
ada cili merah dan bawang
serta garam sebagai perasa...





selingan ... sandwich toast yang saya buat minggu lepas...

saya gunakan sardine dari ADABI, sardine tu dihancurkan mengguna garfu, then digaulkan dengan bawang, sedikit cili merah dan sebagai penyedap rasa dari sandwic sardine biasa - saya tambahkan 2 sudu besar MAYONNIS bersama sedikit perahan limau nipis dan garam utk rasa... kemudian toast dalam sandwich maker ... hasilnya memang enakkkk sekali...!



2 comments:

  1. Salam Irin,
    Akak dtg berkunjung balas n follow sekali ni. Suka tengok kek2 kat sini, meriahhhhh....semuga terus berjaya ya...

    ReplyDelete
  2. :-) terima kasih... meriah kan ... hehehehehe

    ReplyDelete

Cupcake Hantaran Fondant

Cupcake Hantaran Fondant