..uikssss - Sunday to Sunday .... alamak jadi macam mingguan pulak update blog masuk tahun baru ni ... hurmmmm ....
tak... saya melihatkan tarikh last entry which was last Sunday, sekarang hari Ahad baru masuk entry baru - nampak sangatlah takda benda menarik nak diceritakan atau dikongsikan, well ... which is true though - memang sibuk memanjang dgn hal anak2 sekolah. Bayangkan 14 trip pergi balik dari subuh sampai ke malam .... tumpo akak..!! ( kata orang Peghak )
- nak betul2 masak pun tak sempat, dan sedeyyynyaa... anak2 bila bersekolah, selera makan memang kurengggg .... kalau saya masak beria pun, tak pandang dek dorang ...so, sapa yang susah hati..?? Akak jugakkk kena perabih lauk-pauk atas meja - where got road if like this all the time .. kan ... makin kembang semangkok ler ... no no no ... :-(
anywhere, hari ni - siang tadi... dalam lemau2 dan malas2 nak ke dapur, menjadi jugak juadah makan tengahari hari ini ... 'EAST MEET WEST' - rajin tak rajin tu ....
- my better half teringin nak makan lamb chop ( bukan apa - dia memang hantu 'lamb' - suka sangat lauk daging kambing/biri2 ni ), so semlam belilah 2 ketul chopped lamb di pasaraya ... bukannya nak banyak sangat - saja dia teringin ..
saya tak berapa gemar lamb or mutton ni - tak lalu dgn lemak2nya esp lamb tu ... melekat kat lelangit rasa lemaknya ... eeuuuuu.....:-) jenuh mencuci mulut dan tekak dgn orange...
..so, jadi la juadah 'lamb chop' saya ...masak simple je pun, resepinya pun saya search kat internet dan banyak versi resepinya ... saya ikut resepi saya sendiri - at last ... :-)
resepi perap saya macam ni :- utk 2 ketul daging 'lamb' sederhana besar
- 1 sdb lada hitam ditumbuk-tumbuk
- 1 sdb lada sulah
- 1 sdb gula perang/brown sugar
- garam secukup rasa
- 2 sdb sos tiram
- 2 sdk cinnamon powder (kkmanis)
- 1 sdk kicap
- 5 ulas bawang putih ditumbuk/dicincang halus
** gaulkan ke semua bahan2 di atas bersama daging biri-biri dan perapkan ( lagi lama lagi mesra ) ... saya perapkan seketika je ...
- saya panggang seketika di dalam kuali atau flat pan biar ada rupa bakar sedikit dgn minyak dan sedikit butter kemudian saya sambung masak di dalam oven selama 30-45minit ... terpulang nak masak macam mana - saya buat agak well-done sedikit ... :-)
Home-Cooked Lamb Chop |
sosnya pulak buat black & white pepper sauce .... caranya :-
selepas kita bakar dalam oven tu kan ... kan ada minyak2 dari daging, dari butter tu ... jangan buang, kita masukkan dalam kuali/periuk kecil untuk dibuat kuahnya/sosnya ... kemudian agak2 la utk campurkan dgn air, saya guna dalam 2 cawan kemudian kita masuk 3-5 sudu besar tepung gandum dan kacau sebati dan masakkan atas api yang sederhana hingga semua bahan mesra dan agak likat ... angkat dan kita tapiskan dulu sos itu agar dapat konsistensi sos yang licin dan lazat ...
- farid & fiqah suka sangat sos Black & White Pepper ni - siap nak buat kuah lagi makan dgn nasi ...
bercakap tentang nasi, selain Lamb chop ni saya masak juga Nasi Bukhari bersama Ayam Panggang, ini sebagai tambahan juadah pada lamb chop tadi ...
- alhamdulillah, semua enjoy makan :-)
Nasi Bukhari Ayam Panggang ( makan bersama Black&White Pepper Sauce - terangkatttt ) |
tu yg syok bila masak sendiri. Boleh makan puas-puas ikut selera sendiri
ReplyDelete:-) betul betul betul .....
ReplyDelete