.... bila tidur awal dari kebiasaan, ini la jadinya ... bila terjaga dah susah nak lena balik - so update blog le :-)
baru-baru ni mencuba satu resepi kek mentega yang tersangat la enak dan gebu dan lembut dan mencair di mulut dan ... dann .. dannn ... banyaklah dannya - actually tak da banyak beza dgn resepi butter cake yang saya selalu guna ... sama saja cuma resepi ini dia lebih lembab dan gebu sebabnya ..... ( nanti tengok resepinya ok )
.... kebanyakan website atau blog yang saya googled telah memberi respons dan result yang sangat baik terhadap resepi ini dan terbukti bila saya mencubanya - so, saya akan kongsi resepi tersebut di sini dgn sedikit 'perubahan' yang dibuat utk serasi dengan tekak saya ...hihihi ...
.... sebelum tu - terima kasih dan kredit pada anda-anda yang telah mengongsikan resepi yang sama di blog dan website masing-masing ....
( tak sempat nak ambil gambar kek yang telah dipotong2 ...) |
Sumber rujukan : MyResepi - TQ!
Bahan-bahan
- 250 gm buttercup
- 250 gm gula halus ( saya guna 3/4 cawan gula kastor saja )
- 5 biji telur ( saiz 'A' )
- 1 sudu teh esen vanila ( saya tambah 1/2 sudu teh lagi )
- 250 gm tepung gandum ( saya guna TEPUNG KEK - tak perlu tambah baking powder )
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 cawan susu segar
Cara-cara
- pukul butter bersama gula sehingga kembang.
- kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila, pukul sebati.
- apabila sudah sebati masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak.. ( tepung kek )
- akhir sekali masukkan susu segar dan gaul sebati.
- masukkan adunan kek ke dalam acuan dan bakar suhu 180 selama 40 minit.
- ( Oven saya menggunakan suhu 175 dan menghampiri 10 minit terakhir saya turun ke suhu dalam 165 sbb atas kek tu hampir gelap dan seeloknya guna acuan saiz 8 - 9 inci ..., masa membakar dalam 50 minit atau sila cucuk dgn tester utk memastikannya masak sempurna atau tidak )
No comments:
Post a Comment