Assalamualaikum ...
...masih lagi dalam mode : tersengih2 @ hati berbunga2 macam ada taman ... heheheheh ( stop it Rin ..!! ) - nak tahu kenapa kena baca entry/post sebelumnya ;-)
ok - move on to the 'tajuk' di atas ... saya ni kan hantu cheese cake tu yang sinonim dgn nama blog saya/identiti saya ... baru2 ni tengok ada stok cream cheese yang berbaki dari tempahan sebelumnya dan rasa dah lama tak mereka resepi baru dan kebetulan adik minta buatkan sebiji kek simple utk makan2 di rumah keluarga ... so - saya mereka lah resepi Lapis Oreo Blueberry Cheese Cake ... it is all about basic .....
Basic Base
- 1 packet of biscuits (any bics will do) - dihancurkan
- 125gm butter dicairkan
- sedikit kekacang atau grated candy coconut ( Hawaiian coconut ) - utk menambah perisa pada base biskut
** gaulkan sebati kesemua bahan2 di atas dan masukkan ke dalam spring form ( loyang saiz 8 inci ) - tekan2 padat ke dalam loyang tersebut, ketepikan dgn menyimpan di dalam peti sejuk.
Basic Filling ( cream cheese part )
- 375gm cream cheese
- 3/4 cawan gula kastor
- 200gm whipped cream ( pukul hingga kembang & kental )
- 150ml plain yogurt
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 sudu kecil jus lemon
- 1 sudu besar gelatine dan dimasukkan ke dalam 1/3 cawan air - biar hingga gelatin kembang kemudian larutkan gelatin tersebut secara 'double-boiled'.
Cara penyediaan bahan asas:-
** putarkan cream cheese dan gula di dalam mangkuk hingga sebati dan gula hancur kemudian masukkan esen vanila dan jus lemon serta larutan gelatin - putar lagi hingga mesra. { baru perasan tertinggal 'plain yogurt - masukkan sekali ya...}Masukkan whipped cream yang telah dipukul kembang ke dalam adunan cream cheese dgn cara kaup-balikkan menggunakan spatula hingga mesra.
** bahagikan adunan cream cheese ini ke dalam 2 mangkuk berasingan.
Oreo Filling
- 1 1/2 bungkus biskut oreo 'original'
- 1/2 bungkus dipatah-patahkan kasar ( ikut suka ) dan dimasukkan ke dalam adunan cream cheese yang siap dibahagikan dua tadi.
- * tinggalkan 4 keping untuk dijadikan hiasan atas kek
- 1 bungkus lagi dikeluarkan creamnya dan dihancur-hancurkan biskut tersebut
Blueberry Filling
1- 2 sudu besar blueberry filling dimasukkan ke dalam adunan cream cheese ( di atas tadi ), selebihnya gunakan untuk menghias atas kek nanti.
Cara-cara penyediaan Cheese Cake
- keluarkan base biskut, masukkan ...
1. Lapisan cream cheese pertama - masukkan Oreo filling terlebih dahulu
2. kemudian masukkan/tabur rata penuh serbuk biskut oreo ( biskut yang telah dihancur2kan tadi )
3. Lapisan seterusnya - masukkan Blueberry filling, ratakan
4. Akhir sekali - hiaskan atas kek dgn lebihan Blueberry filling serta biskut Oreo
** sejukkan di dalam freezer selama 4-5 jam atau semalaman sebelum dipotong ^__^
- Selamat mencuba...! Kalau tak cuba, pasti mengigau nanti ... hehehehe ;-)
P.S. psssttt ... boleh jugak menempah kat SS&C kalau malas mencuba - tq
*bake & cook with passion & love, it's a journey of home cooked delicacies* Everything's Simple & Sweet
Followers
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
MY STORIES
18 tahun lalu dan sekarang
(1)
29/11/-1/2/2011
(1)
Annoucement
(1)
Azlita Aziz - Masam Manis
(1)
Beautiful Quotes
(1)
BEN DAN RAKAN BLOGGER
(3)
Bulan Rejab
(1)
Bunga Gum Paste
(1)
Cerita Aidil Fitri 2011
(2)
cerita Fiqah
(1)
Class of de 80's REUNION
(1)
Comel
(4)
Curahan Hati
(1)
Cuti-Cuti Mesia
(1)
Doa dalam kesempitan
(2)
Engagement Mirah
(1)
Erna's Wedding fit. Nana Jasmay
(1)
Family Events
(2)
Farhana
(1)
HARIMAU MUDA MENGAUM EMAS
(1)
Hoki Piala Sultan Azlan Shah
(1)
I LOVE YOU MAMEE
(2)
Insya Allah
(1)
Jemputan Juri
(1)
Link from FB
(1)
luahan
(3)
MAHER ZAIN
(1)
Mencari Keredhaan Allah
(6)
MH370
(2)
Nana Jasmay
(2)
Norlie
(1)
Ogy D'Greenwood
(1)
OVEN
(1)
Percutian di PD
(1)
Ramblings
(1)
Reunion Ex RPS Oct 2013
(1)
Reunion March 2014
(1)
Reunion Raya 2012
(1)
Sharing
(1)
SPM
(1)
Sticker Label
(1)
stories - day in day out
(127)
Weekend outing
(1)
What's with my country
(4)
Wordless
(2)
No comments:
Post a Comment