Followers

Thursday, July 26, 2012

Mee Kari 'Seafood' ( resepi )

Assalamualaikum ...


Mee Kari Seafood - antara menu saya pada Ramadhan  ke-2, memang teringin sangat nak makannya lagi - saya tak makan nasi lansung ... ada lah dalam 3 pinggan mee kari ni saya hadap ... heheheheh ( bukan sekali harung ... k! )

Setiap kali nak masak mee kari - saya tak ingat lain dah ... mesti mee kari seafood dan mesti ada ketam ... bahan utamanya - lain-lain adalah sotong, udang serta ikan bilis ..

Ok.. we go straight to the recipe ya ...

ini adalah cara simple saya menyediakannya ... cepat dan senang tapi lazat ^__^


Bahan-bahan
2 paket Mi Kuning ( dicelur )

2 ekor ketam ( bersihkan dan dikerat kecil )
3 ekor sotong ( saiz sederhana sahaja - bersihkan dan dipotong2 )
300gm udang ( bersihkan )
100gm ikan bilis ( bersihkan dan dikisar/tumbuk )

400 gm santan kelapa
air secukupnya ( terpulang mengikut kepenatan kuah yang dikehendaki )
air asam jawa

Bahan menumis
1 sudu besar cili paste ( sekiranya nak rasa pedas cili )
2 batang serai ( dititik )
2 tangkai daun kari
2 paket serbuk kari ( untuk ketam,udang,ikan ) ADABI
7 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
 * dikisar/ditumbuk sekali

2 batang kulit kayu manis
3-5 bunga lawang
sedikit bunga cengkih

Bahan rencah lain
taugeh
sawi
daun bawang dan daun sup
bawang goreng
taufoo goreng ( potong kecil2 )


Caranya :-

- Tumis serai hingga naik bau beserta rempah ratus, daun kari kemudian masukkan cili paste dan bahan2 dikisar tadi - tumis mesra kemudian masukkan paste kari - tumis lagi hingga terbit minyak ...

- masukkan ketam dan udang, tumis gaul seketika, masukkan separuh santan dahulu .. tumis lagi hingga bahan2 semua mesra .... bila sudah mesra dan mendidih - masukkan air secukupnya beserta air asam jawa ... masak lagi dan akhir sekali masukkan udang dan sebahagian lagi santan ... kepekatan kuah mengikut cita rasa masing-masing.

- bila sudah masak, bolehlah dihidangkan bersama dengan mee kuning dan lain-lain rencah penyedap rasa ...
sekian ...


Selamat mencuba





No comments:

Post a Comment

Cupcake Hantaran Fondant

Cupcake Hantaran Fondant