Assalamualaikum ...
Mee Kari Seafood - antara menu saya pada Ramadhan ke-2, memang teringin sangat nak makannya lagi - saya tak makan nasi lansung ... ada lah dalam 3 pinggan mee kari ni saya hadap ... heheheheh ( bukan sekali harung ... k! )
Setiap kali nak masak mee kari - saya tak ingat lain dah ... mesti mee kari seafood dan mesti ada ketam ... bahan utamanya - lain-lain adalah sotong, udang serta ikan bilis ..
Ok.. we go straight to the recipe ya ...
ini adalah cara simple saya menyediakannya ... cepat dan senang tapi lazat ^__^
Bahan-bahan
2 paket Mi Kuning ( dicelur )
2 ekor ketam ( bersihkan dan dikerat kecil )
3 ekor sotong ( saiz sederhana sahaja - bersihkan dan dipotong2 )
300gm udang ( bersihkan )
100gm ikan bilis ( bersihkan dan dikisar/tumbuk )
400 gm santan kelapa
air secukupnya ( terpulang mengikut kepenatan kuah yang dikehendaki )
air asam jawa
Bahan menumis
1 sudu besar cili paste ( sekiranya nak rasa pedas cili )
2 batang serai ( dititik )
2 tangkai daun kari
2 paket serbuk kari ( untuk ketam,udang,ikan ) ADABI
7 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
* dikisar/ditumbuk sekali
2 batang kulit kayu manis
3-5 bunga lawang
sedikit bunga cengkih
Bahan rencah lain
taugeh
sawi
daun bawang dan daun sup
bawang goreng
taufoo goreng ( potong kecil2 )
Caranya :-
- Tumis serai hingga naik bau beserta rempah ratus, daun kari kemudian masukkan cili paste dan bahan2 dikisar tadi - tumis mesra kemudian masukkan paste kari - tumis lagi hingga terbit minyak ...
- masukkan ketam dan udang, tumis gaul seketika, masukkan separuh santan dahulu .. tumis lagi hingga bahan2 semua mesra .... bila sudah mesra dan mendidih - masukkan air secukupnya beserta air asam jawa ... masak lagi dan akhir sekali masukkan udang dan sebahagian lagi santan ... kepekatan kuah mengikut cita rasa masing-masing.
- bila sudah masak, bolehlah dihidangkan bersama dengan mee kuning dan lain-lain rencah penyedap rasa ...
sekian ...
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment